FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak 5. svibnja

Autor: vmrs
ZAGREB, 4. svibnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak 5. svibnja.

BEOGRAD – Predsjednik Mađarske Pal Schmitt boravi u službenom posjetu Srbiji, u sklopu kojeg će razgovarati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

SARAJEVO - O trenutačnom stanju u BiH u četvrtak će raspravljati Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC). Valentin Inzko sugerirao je kako je nakon toga moguće očekivati donošenje odluke o poništavanju referenduma, ali nije naznačio da bi u sadašnjem trenutku mogle biti izrečene i sankcije dužnosnicima Republike Srpske odgovornima za iniciranje referenduma. Sankcije o kojima je ranije postignuta suglasnost među državama članicama EU-a podrazumijevale bi mjere poput zabrane putovanja u inozemstvo odnosno zamrzavanja bankovnih računa i imovine političara za koje se ocijeni da svojim djelovanjem ugrožavaju provedbu Daytonskog sporazuma.

DEN HAAG - Haaški sud u četvrtak će objaviti odluku o zahtjevu obrane bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Franka Simatovića, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, za odbacivanjem optužnice. Pravila ICTY-ja omogućuju da optuženi, nakon što tužitelji izvedu svoje dokaze, podnesu zahtjev za odbacivanjem optužnice i objasne sudskom vijeću zbog čega misle da tužitelji nisu dokazali njihovu odgovornost. Na višednevnom ročištu održanom tim povodom u travnju, Simatovićeva obrana u svom je izlaganju tvrdila da Simatović nije imao nikakve veze s jedinicama SDB-a kao i paravojnim formacijama koje su počinile zločine pa tako ni sa samim zločinima dok je obrana bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti Jovice Stanišića kazala kako neće iznositi nikakve argumente iako misli da mu odgovornost nije dokazana. Haaško tužiteljstvo na tom je ročištu poručilo sudskom vijeću da je dokazalo svaku točku optužnice koja tereti Stanišića i Simatovića za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

RIM - Sastanak kontaktne skupine za Libiju.

KAIRO - Izvanredni sastanak ministra vanjskih poslova Arapske lige, o stanju u Siriji, Libiji i Jemenu.

Dežurni:

Noć: Mario Vrandečić

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Navečer: Slavoljub Leko

Tel: 00385 1 4808645

Fax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvm ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙