FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Kostrićima otkriveno spomen obilježje

Autor: scar
SISAK, 18. svibnja 2011. (Hina) - Izaslanik predsjednice vlade i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić kazao je danas u prigodi otkrivanja spomeni obilježja na mjestu masovne grobnice u Kostrićima u općini Majur kako ćemo ustrajati u traženju nestalih i otkrivanju njihovih sudbina sve dok se ne pronađe i zadnja osoba s još predugačka popisa traženih.

U Hrvatskoj su do sada otkrivene 143 masovne grobnice, od kojih najviše u Vukovarsko-srijemskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. To je 16. spomen-obilježje u Sisačko-moslavačkoj županiji u kojoj se još traga za 236 nestalih, a na popisu nestalih u Hrvatskoj je ukupno, podsjetio je Ivić, 1009 osoba.

"Te brojke svjedoče o razmjeru zločina, a svaka od njih krije više od puke statistike", naglasio je. "To su teške ljudske sudbine i brojne obiteljske tragedije. To su tisuće nasilno prekinutih života i još mnogo više tužnih životnih priča: u Kostrićima je 16 žrtava, od kojih je sedam ekshumirano, a sudbina ostalih je nepoznata.

Spomenik je s ministrom Ivićem otkrila Mirjana Vujčić, kći ubijenih joj majke i oca Anke i Jure Kozića koji su ekshumirani sa zgarišta obiteljske kuće. Iste su joj noći ubijeni sestra, zet i dvojica nećaka čiji posmrtni ostatci još nisu pronađeni.

Pukovnik Vlado Čulina, izaslanik predsjednika Ive Josipovića, kazao je kako su zvjerstva nad ubijenim nezaštićenim starcima, ubijenom nevinom djecom te ostalim Kostrićanima nezapamćena na ovim prostorima, a izaslanik Hrvatskog sabora Ivan Šantek je ustvrdio kako nam je članstvo u NATO-u jamac da se zločini na našim prostorima nikad više neće ponoviti.

Načelnica majurske općine Ana Šarić pozvala je sve građane da posjećuju spomen-obilježja i da nikad ne zaborave one koji su svoje živote dali za slobodu koju uživamo.

(Hina) xscar ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙