FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkrivena spomen ploča 4. gardijskoj brigadi

Autor: pgas
SPLIT, 27. travnja 2011. (Hina) - U povodu 20. obljetnice 4. gardijske brigade danas je u Splitu svečano otkrivena spomen-ploča na istočnom ulazu u Vilu Dalmaciju, u kojoj je 28. travnja 1991. godine utemeljena ta brigada koja je, kako je naglašeno, jedina bila udarna od sedam gardijskih brigada što su sudjelovale u Domovinskom ratu.

Spomen-ploču otkrio je ratni zapovjednik i jedan od utemeljitelja brigade general Ivo Jelić, koji je u govoru oštro kritizirao hrvatske političare optužujući ih da su pokvarili sve što su branitelji ostvarili u Domovinskom ratu.

"Četvrta gardijska brigada i svi ostali branitelji uradili su baš sve da stvore slobodnu i neovisnu Hrvatsku, ali političari su učinili baš sve - rasprodajom, pljačkom i zaduživanjem da pokvare to što smo mi napravili, i ja to osobno ne mogu oprostiti", istaknuo je general Jelić.

Ne možemo niti imamo pravo prihvatiti da se ijedan centimetar četvorni hrvatske zemlje proda, istaknuo je general Jelić i dodao da su to nama ostavili naši pradjedovi, a mi smo to dužni ostaviti našim unucima.

"Reći ću još jednu ružnu rečenicu političarima - da se srame, posebice zbog naših generala Ante Gotovine i Mladena Markača", rekao je general Jelić. Dodao je kako se prošle godine nadao da će ove godine za 20. obljetnicu 4. gardijske brigade na svečanosti govoriti general Gotovina, a ne on.

"Gotovina je žrtva politike, to se nije smjelo dogoditi", istaknuo je general Jelić.

Govoreći o ratnom putu 4. gardijske brigade, podsjetio je da su njezini pripadnici sudjelovali u oslobađanju mostarskog područja i pritom potisnuli neprijateljske snage prema Nevesinju, a na livanjskom su bojištu zaustavili neprijateljske snage kojima je zapovijedao general Ratko Mladić.

Prvi veliki uspjeh 4. gardijska brigada uspjela je ostvariti u bitki za Zadar u ljeto 1991. godine obranivši taj grad od neprijatelja koji ga je napadao s mora, s kopna i iz zaleđa, rekao je i dodao da se 4. gardijska brigada borila protiv jedne od najsnažnijih vojnih sila u Europi (bivša JNA) u bitkama u kojima su neprijateljskim snagama zapovijedali generali i admirali Ratko Mladić, Momčilo Perišić, Pavle Strugar i Miodrag Jokić.

"Četvrta gardijska brigada je ustrojena po koncepciji i kriterijima genijalnoga Martina Špegelja", kazao je general Jelić.

Na svečanom otkrivanju spomen-ploče, među mnogim uglednicima, bili su i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice admiral Ante Urlić, splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader i splitski gradonačelnik Željko Kerum.

(Hina) xpgas yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙