FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bandić položio vijence u spomen na svibanjske žrtve 1995.

Autor: trub
ZAGREB, 2. svibnja 2011. (Hina) - U spomen na 2. i 3. svibnja 1995., kada su srbijanski pobunjenici raketirali središte Zagreba i ubili šestero ljudi, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac danas su položili vijence podno spomen obilježja na Trgu svibanjskih žrtava 1995.

"Ne ponovilo se", poručio je Bandić, izrazivši još jednom sućut obiteljima poginulih.

"Taj barbarski čin Martića i družine upregnutih u kola velikosrpske politike rezultirao je nevinim žrtvama", naglasio je Bandić.

I Tatjana Holjevac izrazila je nadu da se takvi barbarski napadi više neće dogoditi.

"Nismo vjerovali da se u ono vrijeme to moglo dogoditi, da su se krajem 21. stoljeća mogli dogoditi takvi napadi na civilno stanovništvo, što smo mislili da smo davno zaboravili", kazala je predsjednica Gradske skupštine.

U znak odmazde za vojni poraz u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak", pobunjeni Srbi prve su projektile iz raketnog sustava "Orkan" s kasetnim punjenjem na Zagreb ispalili 2. svibnja 1995. u prijepodnevnim satima, kada ih je nekoliko pogodilo zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevoj ulici, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice.

Napad na civilne ciljeve u Zagrebu nastavljen je i idući dan, kada su projektili pali na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika "Centar" te na dvoranu Hrvatskog narodnog kazališta.

U raketnim napadima poginulo je šestero ljudi, a 205 ih je ranjeno.

U spomen na te žrtve Zagreb od 2007. ima Trg svibanjskih žrtava 1995., gdje je Grad podigao spomen obilježje na kojemu su uklesana imena poginulih - Damir Dračić, Stjepan Krhen, Ivanka Kovač, Ivan Markulin, Ana Mutevelić i Luka Skračić.

(Hina) xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙