FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Popijač: uskoro pozitivno mišljenje o tri preostala brodogradilišta

Autor: dmar
ZAGREB, 18. svibnja 2011. (Hina) - Očekujemo u idućih nekoliko dana pozitivno mišljenje iz Bruxellesa o programima restrukturiranja tri preostala brodogradilišta - Riječkog 3. maja, Kraljevice i Brodotrogira, izjavio je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač nakon današnjeg sastanka s predstavnicima sindikata koji djeluju u brodogradilištima.

Na sastanku, kojem su nazočili i potpredsjednik Vlade Petar Čobanković, ministrica financija Martina Dalić i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, zaključeno je kako smo pri kraju procesa kojim ćemo osigurati preduvjete za zatvaranje poglavlja 8 - o tržišnom natjecanju u pregovorima s EU, a istodobno sačuvati radna mjesta i socijalni mir u brodogradnji, rekao je Popijač.

Jasno smo definirali ulogu države kroz preuzimanje duga, te raspravili kako će se moći realizirati potpore koje će brodogradilišta dobiti nakon prihvaćanja programa restrukturiranja, a koje su ispregovarane s EU-om, dodao je Popijač naglasivši kako je posebno važno očuvati kontinuitet proizvodnje brodova i u idućih godinu - dvije dok će trajati proces restrukturiranja.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević izrazio je zadovoljstvo jer nakon današnjeg sastanka više nema prepreka da Brodosplit, koji je završio ovu fazu prije dva mjeseca no do danas nije uspio ugovoriti nove poslove, odmah počne realizirati ugovor o gradnji broda s Jadroplovom.

U splitskom škveru su dosad limovi za brod stajali a 500 radnika je bilo na čekanju, no dobar dio njih može već sutra biti vraćen s čekanja kako bi počeli raditi, kazao je Matijašević.

Želimo kao socijalni partneri sudjelovati u svim fazama privatizacije, tako da ispregovaramo socijalni sporazum u kojem ćemo zaštititi radno-pravni status zaposlenih kao i paziti da sve bude u skladu s raspisanim uvjetima natječaja, koji su najbolja zaštita nastavka brodograđevne djelatnosti, ističe Matijašević.

Njegov kolega Vedran Dragičević iz Sindikata metalaca Hrvatske dodao je kako će ministar pomoći Upravi Brodosplita, ako ona ne uspije ništa novo ugovoriti do 30. lipnja, da se ugovori još 4 - 5 novih poslova s Tankerskom plovidbom.

Sindikatu bi želio da država ostane vlasnik 25 posto brodogradilišta i nakon završetka privatizacije, jer će potrošiti puno novaca na restrukturiranje brodogradnje pa je logično da nastavi kontrolirati taj proces, kaže Dragičević.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙