FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRT-a izgubio spor protiv HND-a

Autor: amat
ZAGREB, 9. svibnja 2011. (Hina) - Hrvatska radiotelevizija (HRT) izgubila je spor protiv Hrvatskog novinarskog društva (HND) koje je na stručnom skupu krajem prošle godine prikazalo neobjavljeni prilog novinara Josipa Oreča napravljen za "Latinicu" pod nazivom "Zločini privatizacije ne zastarijevaju".

HRT je tužio HND za povredu autorskih prava jer je Orečov prilog prikazao i odgledao preko internetskog portala Youtube na stručnom skupu pod nazivom "HRT cenzurirano".

Na tom je skupu strukovna novinarska udruga namjeravala prikazati još tri neobjavljena priloga iz iste Latinice, no to nisu učinili zbog tzv. privremene zabrane koju je HRT ranije ishodio od Trgovačkog suda.

Poštujući privremenu zabranu na skupu je pušten jedino prilog novinara Josipa Oreča, honorarnog suradnika HRT-a, koji tada već nije surađivao s javnom televizijom.

Po riječima HND-ova odvjetnika Mare Mihočevića sud je zaključio da je HND postupio sukladno svojoj obvezi, organiziravši javni stručni skup radi emitiranja zabranjenih priloga, a u cilju stručne rasprave o cenzuri na HRT-u. Sud također smatra da novinari, autori, stvaraju autorska djela, odnosno priloge s ciljem da budu objavljeni, a HRT nema pravo jednostrano priloge ukinuti i zabraniti emitiranje tih autorskih djela, kazao je odvjetnik.

Dodao je i da je sud zaključio da u spomenutoj "Latinici" nema ništa zbog čega bi HRT pretrpio bilo kakvu štetu. Zaključeno je da je HND radio ono što mu je dužnost raditi, štititi svoje novinare i pravo na informiranje, dok je HRT pokretanjem ovog parničnog postupka i cenzuriranjem "Latinice" prekršio svoje obveze koje proizlaze iz Zakona o HRT-u, rekao je Mihočević, dajući da HRT na presudu ima pravo žalbe.

HND izjavilo je nakon presude da je ona iznimno važna za sudsku praksu jer bi trebala onemogućiti da izdavači zabranjuju novinarskoj udruzi ili autorima stručne rasprave o tome jesu li cenzurirani.

Isto tako, presuda pokazuje da pravo iskorištavanja autorskih prava na objavu novinarskih priloga ne može biti pravo na njihovo bunkeriranje, rekao je predsjednik HND-a Zdenko Duka.

(Hina) xam ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙