FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS protiv ukidanja naknade za nezaposlene žene

Autor: dmar
ZAGREB, 17. svibnja 2011. (Hina) - Hrvatska udruga sindikata (HUS) usprotivila se danas ukidanju novčane naknade za nezaposlene žene s navršenih 55 godina života.

Nedopustivo je da žene kojima je u rješenju o pravu na novčanu naknadu kao završetak razdoblja primanja novčane naknade upisan dan s kojim navršavaju 55 godina života samo zbog toga ostaju bez novčane naknade za nezaposlene, ističe HUS u priopćenju.

U slučaju da datum nije upisan, te žene bi nakon izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju iz listopada 2010. nastavile primati novčanu naknadu za nezaposlene.

Iako upisivanje datuma 55. rođendana u vrijeme donošenja rješenja o novčanoj naknadi za nezaposlene tada nije imalo trenutnih posljedica po prava nezaposlenih žena, pa time niti razlog za njihove žalbe na rješenje, nakon izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju očito je da se radi o pogrešci u rješenju o pravu na novčanu naknadu.

Stoga HUS od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje traži da to isprave donošenjem novih rješenja po službenoj dužnosti, ispravkom ili dopunom prethodnih rješenja i to na način da se umjesto navođenja datuma navršenja 55 godina života navedu riječi "do stjecanja uvjeta na prijevremenu starosnu mirovinu", kao što je trebalo biti napisano i prilikom donošenja prvoga rješenja.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙