FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TEPCO preuzima na svoja leđa polovinu odšteta za Fukushimu

Autor: mpuk
TOKIO, 3. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Operater havarirane nuklearne elektrane u japanskoj Fukushimi Tokyo Electric Power (TEPCO) mogao bi isplatiti naknade za polovicu ukupne procijenjene štete povezane s havarijom u visini 49 milijardi dolara, dok bi drugu polovicu te svote pokrile ostale energetske tvrtke, izvijestio je u utorak japanski list.

Dužnosnici vlade, TEPCO-a i banaka nastoje sročiti plan koji će omogućiti TEPCO-u da isplati naknade građanima koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove zbog krize u nuklearnoj elektrani u Fukushimi Daiichi i istodobno nastaviti poslovati kao privatna tvrtka.

Nacrt vladinog plana o kojem piše list Asahi možda predstavlja značajan pomak u tim nastojanjima, s obzirom na objavljenu procjenu ukupnog troška naknada štete u visini približno četiri milijarde jena (49,2 milijarde dolara), i na prijedlog o ograničenju TEPCO-va udjela u isplati tih naknada.

Neizvjesnost oko vjerojatne visine tih naknada i mogućnost da TEPCO u cijelosti snosi taj trošak uznemirivala je ulagače u razdoblju nakon krize.

Po netom objavljenom planu TEPCO trebao isplatiti naknade u ukupnoj vrijednosti dvije milijarde jena (24,6 milijarde dolara) tijekom razdoblja od 10 godina. Pritom bi polovinu godišnje vrijednosti naknada od 200 milijardi jena namaknuo podizanjem cijene električne energije za oko 16 posto, piše Asahi.

Ostatak bi pridodale energetkse tvrtke Kansai Electric Power i još sedam operatera nuklearnih postrojenja, koji će izdvajati novac u fond proporcionalno udjelu u proizvodnji energije, navodi Asahi.

Kako bi ojačao financije operatera havarirane elektrane i spriječio sniženje njegova kreditnog rejtinga, fond će kupiti povlaštene dionice te kompanije u vrijednosti 1.600 milijardi jena, za koje tržište procjenjuje da im je vrijednost zbog krize pala za tri četvrtine, na oko osam milijardi dolara.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙