FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kriza u MMF-u povećava izglede kandidatima iz zemalja u razvoju

Autor: vmom
WASHINGTON, 17. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Promjena ravnoteže snaga u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) u korist zemalja u razvoju utrt će put oštroj borbi za poziciju nasljednika Dominiqua Strauss-Kahna i mogla bi ugroziti dugogodišnju europsku vladavinu na čelu te financijske institucije.

Novonastala situacija s obzirom na uhićenje Strauss-Kahna najvjerojatnije će zaoštriti nadmetanja između Europe i sve bogatijih zemalja u razvoju koje se bore za čelnu dužnost bilo u MMF-u bilo u njegovoj sestrinskoj organizaciji, Svjetskoj banci. Od njihova osnutka nakon završetka Drugog svjetskog rata čelnu dužnost u MMF-u obnašali su Europljani, a u Svjetskoj banci Amerikanci.

Želeći stišati napetosti u odsustvu Strauss-Kahna nakon uhićenja temeljem optužbi za seksualni napad, MMF je postavio njegovog dosadašnjeg zamjenika Johna Lipskyja za vršitelja dužnosti izvršnog direktora.

Dok su Japan, SAD i Kanada redom u ponedjeljak iskazali povjerenje u vezi njegovih sposobnosti da vodi tu financijsku instituciju, visokorangirani Europljani u MMF-u smatraju da on neće biti uspješan kao Strauss-Kahn u rješavanju europske dužničke krize jer je Amerikanac.

Prošli tjedan Lipsky je, međutim, objavio da odlazi s dužnosti nakon isteka mandata u kolovozu, pojačavši time pritisak na MMF da požuri s rješavanjem pitanja vodstva.

"Bit će to vrlo složena i bespoštedna bitka", kazao je Eswar Prasad, bivši MMF-ov dužnosnik sada zaposlen u institutu Brookings u Washingtonu. "U ovome trenutku u igri je čelno mjesto, pa stoga i ono njegova zamjenika".

Prasad je kazao da bi SAD na čelnom mjestu u MMF-u želio vidjeti nekog iz zemalja u razvoju, napominjući ipak da je njemačka kancelarka Angela Merkel već izjavila da želi da čelna dužnost u MMF-u ostane u rukama Europljana.

U Europi se među najizglednijim kandidatima spominje francuska ministrica financija Christine Lagarde, iako joj nacionalnost ne bi išla na ruku. Naime, Francuzi su u protekle 33 godine dali 26 čelnika MMF-a, a i neugodnosti zbog seksulnog skandala u koji je uključen Strauss-Kahn mogle bi otežati Parizu kandidaturu francuskog političara.

U washingtonskim kuloarima kao vodeći kandidat spominje se bivši turski ministar financija Kemal Derviš, koji je sada zaposlen u Brookings Institutionu. Među ostalim potencijalnim kandidatima navode se i guverner meksičke središnje banke Agustin Carstens, te Montek Singh Ahluwlia, utjecajni gospodarski savjetnik indijskog premijera Manmohana Singha.

Mnogi analitičari očekuju da će zemlje u razvoju 'gurati' svoje kandidate. Te su zemlje, naime, pokušale prekinuti dugogodišnju vladavinu Europljana na čelnoj dužnosti na posljednja dva izbora.

Egipat je tako dva puta nominirao Mohameda El-Eriana, sada jednog od izvršnih direktora u najvećem obvezničkom fondu u svijetu Pimco, dok je Rusija nominirala nekadašnjeg guvernera češke središnje banke Josefa Tosovskog.

Još i prije uhićenja uvelike se očekivalo da će Strauss-Kahn odstupiti s dužnosti u roku od nekoliko mjeseci i uključiti se u utrku za budućeg francuskog predsjednika, tako da je upravni odbor MMF-a već najvjerojatnije razmišljao o zamjenama.

Novi izvršni direktor mogao bi biti izabran najranije u lipnju ili srpnju, kazao je James Rikards, viši izvršni direktor u Tangent Capital Partnersu. Globalni financijski summit održat će se u studenome u francuskom Cannesu pa će MMF biti pod pritiskom da postavi novog stalnog čelnika puno prije toga, tumači Rikards.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙