FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prisegnuo 6. naraštaj dragovoljnih ročnika

Autor: vreb
POŽEGA, 15. svibnja 2011. (Hina) - U Središtu za temeljnu obuku u Požegi domovini je danas prisegnulo 300 ročnika šestog naraštaja na dragovoljnom služenju vojnog roka, među kojima je 31 žena.

Svečanosti su nazočili predsjednik Republike i zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Jospović, ministar obrane Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić, zapovjednik kopnene vojske Mladen Kruljac.

Čestitajući šestom naraštaju, predsjednik Josipović je istaknuo kako postaju pripadnici Oružanih snaga po kojima mnogi danas vrednuju Hrvatsku.

"S ponosom mogu reći kako je više od četiri tisuće pripadnika i pripadnika Oružanih snaga sudjelovalo u ime Hrvatske u međunarodnim mirovnim snagama i misijama. I sada je u Afganistanu 330 naših pripadnika OS koji svojom stručnošću, hrabrošću i poštenjem pokazuju i u tom dijelu svijeta kakva je Hrvatska, kakva je hrvatska vojska", rekao je dalje Josipović dodajući kako takva angažiranost pridonosi stabiliziranju i stvaranju uvjeta za napredak našeg društva i države jer su oružane snage potpora i pomoć civilnim institucijama i građanima u mnogim aktivnostima, od protupožarnih do drugih akcija.

"Živimo i radimo danas suočeni s gospodarskim, društvenim pitanjima i problemima koje moramo rješavati...Oružane snage dio su našeg društva i zato zasigurno u velikoj mjeri doprinose kvalitetnijem životu, našoj sigurnosti, našem gospodarsvu", rekao je. "Moramo se prisjetiti onih generacija hrvatskih vojnika koji su od davnih vremena, pobjede nad fašizmom pa do danas donijeli Hrvatskoj čast, slobodu i demokraciju. Ponosni smo na Domovinski rat i sve naše ljude koji su obranili našu Hrvatsku", rekao je Josipović.

Ministar obrane Davor Božinović rekao je ročnicima kako su postali pripadnici pobjedničkih oružanih snaga RH. "Svoj vojnički put započinjete u godini u kojoj Oružane snage RH obilježavaju 20. obljetnicu. Budite ponosni što nastavljate tradiciju pobjedničke vojske. Hrvatska je članica NATO-a, uskoro i EU, i preuzela je svoj dio odgovornosti za međunarodni mir i sigurnost. U ovom trenutku Hrvatska je članica Nordijske borbene skupine Europske unije koja je usvojila koncept borbenih skupina po kojoj su one u roku od pet dana sposobne u razdaljini od šest tisuća kilometara razmjestiti svoje postrojbe. Ima više takvih borbenih skupina, a mi smo u Nordijskoj deklarirali sposobnost dva helikoptera s posadama. Od iduće godine ćemo postati dio borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke", rekao je Božinović.

Kroz pet naraštaja dragovoljnog služenja vojnog roka od ukupno 1250 ročnika koji su započeli služenje vojnog roka, program obuke završilo je 1187 ročnika od kojih je 141 žena. Predsjednik republike u Požegi je danas u Gradskoj je kući nazočio tradicionalnom "prijemu novorođenih beba", a u pješačkoj zoni družio se s mladima koji su obilježavali Europski tjedan.

(Hina) xvreb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙