FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palestinci obilježavaju godišnjicu "Nakbe"

Autor: vkla
JERUZALEM, 13. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Palestinci su u petak započeli manifestacije povodom "Nakbe", godišnjice palestinskog egzodusa nakon osnivanja države Izraela u svibnju 1948., a očevici u javili o incidentima u Istočnom Jeruzalemu.

Policija je priopćila da je zbog narušavanja javnog reda i mira privela 12 mladih Palestinaca, a u četvrti Silwan je jedan mladi prosvjednik, u još nerazjašnjenim okolnostima, ranjen vatrenim oružjem.

Izraelske snage sigurnosti su zbog mogućeg izbijanja nereda i nasilja stavljene u veći stupanj pripravnosti. U Istočnom Jeruzalemu i na na sjeveru Izraela, gdje živi većina arapskog stanovništva, raspoređeno je više tisuća vojnika. Također je ograničen pristup Platou džamija u starom dijelu grada koji je Izrael pripojio 1967. godine.

"Danas se, više nego bilo koji drugi dan, osjećamo kao pod opsadom", kazao je šeik Azam Hatib. Samo 8.000 muslimana moglo je nazočiti molitvi u petak u džamiji Al-Aksi, a stotine drugih je ostalo na ulazu u stari grad.

U Hebronu, na Zapadnoj obali, oko 500 Hamasovaca prosvjedovalo je, obilježavajući na taj način "Nakbu".

Prije 63 godine, pred napredovanjem izraelskih snaga područje je napustilo ili je bilo istjerano oko 760.000 Palestinaca. UN procjenjuje broj izgnanih i njihovih potomaka na 4,8 milijuna. Rezolucija UN-a 194 nalaže da se svim prognanima koji to žele omogući što brži povratak.

(Hina) xvk ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙