FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi namet najteže će pogoditi najveće banke - FT

Autor: gple
LONDON, 13. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Novi bankovni namet vjerojatno će najteže pogoditi vodeće zajmodavce budući da će biti odrezan sukladno njihovoj veličini, vezama s ostalim zajmodavcima i ulozi u financijskom sustavu, piše u petak londonski dnevnik The Financial Times.

Regulatori iz zemalja širom svijeta pritom tvrde da će prijedlog o novom nametu biti dobra vijest za velike kineske i japanske banke, koje su fokusirane na matična tržišta, te za europske i američke banke srednje veličine, navodi FT.

Regulatori za financijska tržišta i čelnici središnjih banaka vodećih svjetskih gospodarstava odredit će ove godine u sklopu Odbora za finacijsku stabilnost (FSB) kriterije za ocjenjivanje važnosti banaka za financijski sustav kao i koliko će kvalitetnog kapitala morati držati u rezervi za pokrivanje nepredviđenih gubitaka.

Tri sudionika u tom procesu kazala su za FT da se nazire sve čvršća potpora prijedlogu o određivanju visine nameta sukladno veličini banaka, iako se nekoliko zemalja i dalje nada paušalnom nametu.

FSB će predložiti kriterije za sistemski važne banke u srpnju a preporuke o nametima u studenom, na sastanku čelnika skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju G20.

Baselski odbor bankovnih regulatora već je predložio da banke do 2013. podignu stopu adekvatnosti kapitala na najmanje sedam posto.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙