FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Polovica Teksasa u najgorem stadiju suše

Autor: dhai
HOUSTON/ZAGREB, 12. svibnja 2011. (Hina) - Gotovo polovica Teksasa, druge najveće američke savezne države, nalazi se u najgorem stadiju suše, što je gotovo dvostruko veća površina u odnosu na samo o tjedan dana ranije, objavio je u četvrtak Monitor za sušu SAD-a, a prenosi online teksaški dnevni list Houston Chronicle .

Zemljovid koji je objavio Monitor za sušu pokazuje da je 47,5 posto Teksasa izloženo najvišem stadiju suše koji klimatolozi nazivaju "iznimnim". Prošloga tjedna je ukupno oko 26 posto površine države bilo izloženo najgoroj suši, što je bilo najviše u 11-godišnjoj povijesti izrade zemljovida suše.

Teksas ima površinu veću od 696 tisuća kilometara četvornih, ili 13 puta veću od Hrvatske, a u njemu živi oko 25 milijuna ljudi.

U toj američkj južnoj državi upravo je završilo najsuše sedmomjesečno razdoblje od početka 1895., od kada se bilježe ti podaci, objavio je Nacionalni centar za meteorološke podatke.

Državni prosjek kiše između listopada i travnja bio je 85 cm, ili 4,4 cm manje od prijašnjeg rekorda zabilježenog do ožujka 1918.

Suša je posljedica klimatskog fenomena La Nina, koji je rangiran kao šesti najsnažniji od 1949. Fenomen izaziva niža temperatura vode u ekvatorijalnom dijelu srednjeg i istočnog Tihog oceana za 3 do 5 stupnjeva Celzija u odnosu na normalu.

Ovoga je tjedna kiša pala u nekim dijelovima Teksasa.

U poljoprivredi se štete od suše procijenjuju se na preko tri milijarde dolara.

Do sada je oko 9000 šumskih požara poharalo površinu od 890.000 hektara, pri čemu je uništeno ili oštećeno više od 400 kuća. Farmeri procjenjuju da će izgubiti oko polovicu uroda ozime pšenice, koji je prošle godine iznosio 3,47 milijuna tona, vrijednih 644 milijuna dolara.

Monitor za sušu u četvrtak je izvijestio da se suša proširila i na jugozapadnu Oklahomu i jugoistočni Novi Meksiko gdje su uvedena ograničenja u potrošnji vode, dok visoka opasnost od požara postoji i sjevernije do Kolorada i Kansasa.

(Hina) xdh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙