FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,30 sati

Autor: mvra
ZAGREB, 11. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u razgovoru za Medija servis kako je siguran da svatko, pa i bivši premijer Ivo Sanader, u Hrvatskoj hoće i može imati pravedno suđenje, a smatra da se ništa dramatično neće dogoditi ni ako njegov povratak bude već u izbornoj godini. "Hrvatsko prvavosuđe polazi od presumpcije nevinosti, državno odvjetništvo mora napraviti dobar posao da bi ishodilo osuđujuću presudu i mislim da je vrlo važno da se politika i političari drže podalje od sama predmeta", kazao je Josipović, komentirajući odluku austrijskog suda koji je odobrio izručenje Sanadera, koji pak tvrdi da u Hrvatskoj neće imati pravedno suđenje. Upitan je li odluka o Sanaderovu izručenju povezana i s 23. poglavljem - Pravosuđe i temeljna prava, odnosno je li Hrvatska ispunila sve uvjete koje je preda nju postavila Europska unija, Josipović je rekao da to ne bi izravno povezivao, ali kako izručenja ne bi bilo da hrvatsko pravosuđe ne ispunjava uvjete za pravično suđenje. Upitan hoće li Sanaderov povratak, možda već i u izbornoj godini, unijeti veliku nervozu na političkoj sceni, Josipović je rekao da se neće ništa dramatično dogoditi. No drži da će sigurno donekle utjecati na hrvatsku javnost ako Sanader bude iznosio neke pojedinosti o politici i političarima. Glede promjene izbornih jedinica, Josipović je rekao kako je dobro da je vlada odlučila ne mijenjati pravila uoči izbora pa i zato što nisu sasvim jasni kriteriji promjene. Na upit je li se Hrvatska uistinu suočila s činjenicom da je u Domovinskom ratu pa i u Oluji bilo teških zločina, kazao je da misli da većina to prihvaća ali da jedan manji krug ljudi to ne može prihvatiti iz ovih ili onih razloga. Dodao je da trenutno, koliko zna, ima 95 predmeta u kojima je 95 pripadnika hrvatske vojske i policije u različitim fazama postupka. S druge strane, kazao je, otvoreno je tisuću i nešto predmeta protiv pripadnika protivničkih formacija.

ZAGREB - Zastupnici Hrvatskog sabora popodnevni su rad nastavili raspravom o izmjenama i dopunama zakona o parničnom postupku koje su poduprli klubovi zastupnika SDP-a, HNS-HSU-a i HDZ-a. Govoreći u ime SDP-ova kluba, Josip Leko je istaknuo da je taj, jedan od najvažnijih, zakona izravno u službi tržišta, građana i pravnih subjekata. Pozdravio je uvođenje snimanja rasprave, ukidanje mogućnosti višekratnih ukidanja presuda te smanjenje broja slučajeva kad se može zatražiti revizija kao izvanredni pravni lijek. Za građane se, kako je rekao, uvodi revolucionarna novina - tužba za zaštitu kolektivnih interesa i prava, pri čemu je naveo, primjerice, tužbe za zaštitu okoliša od onečišćenja. Leko je iznio primjedbu da za provedbu zakona nije osiguran novac te napomenuo da je riječ o 11. izmjeni tog zakona, pa drži da je došlo vrijeme za donošenje potpuno novog zakona. Goran Beus Richemberg (klub HNS-HSU) upitao je zašto dosadašnjim izmjenama i dopunama zakona o parničnom postupku već nisu uvedene predložene novine. Ocijenio je da ukidanje mogućnosti višekratnih ukidanja presuda može biti preduvjet da se duljina sudovanja može svesti na razumnu mjeru, jer dugotrajno i obijesno parničenje ubija vjeru u pravičnost i učinkovitost parničnog postupka. Ana Lovrin (klub HDZ-a) najavila je da će poduprijeti izmjene i dopune zakona o parničnom postupku, složivši se da je potrebno donijeti nov zakon, budući da je postojeće sve teže popravljati i provoditi. Naglasila je da se predloženim izmjenama i dopunama željelo ubrzati parnični postupak i učiniti kvalitetnijim te spriječiti obijesno parničenje, što bi trebalo pridonijeti smanjenju broja zaostalih neriješenih predmeta.

ZAGREB - Saborski su zastupnici u nastavku sjednice raspravili prijedloge dopune Kaznenog zakona te posebnog zakona o nezastarjevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz pretvorbe i privatizacije, kojima se razrađuje odredba iz prošlogodišnjih izmjena Ustava o nezastarjevanju tih kaznenih djela. Dopunama Kaznenog zakona precizira se da uz kaznena djela prema međunarodnom pravu ne zastarijevaju ni kaznena djela utvrđena Ustavom. Predloženim zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela u pretvorbi i privatizaciji propisuje se katalog tih kaznenih djela, počinjenih u vrijeme Domovinskog rata i mirne reintegracije, ratnog stanja i neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države, obrazložila je u ime predlagatelja državna tajnica Ministarstva pravosuđa Tatjana Vučetić. Kaznenim djelima ratnog profiterstva i kaznenim djelima iz procesa pretvorbe i privatizacije u tim (ratnim) okolnostima, među ostalim, smatra se nesavjesno poslovanje, prouzročenje stečaja, zloporaba položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju, zaključenje štetnog ugovora, nedopuštena trgovina, utaja poreza i doprinosa i drugih davanja, prijevara, pronevjera, krivotvorenje službene isprave, nesavjestan rad stav u službi, primanje i davanje mita, izbjegavanje carinskog nadzora i druga, pojasnila je. Kaznenim djelima ratnog profiterstva, dodala je, smatraju se i djela kojima je ostvarena nesrazmjerna imovinska korist podizanjem cijena robe koja je u nestašici, prodajom imovine znantno ispod njezine vrijednosti ili na drugi način iskorištavanjem ratnog stanja i neposredne neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) smatra da promjena zakonodavnog okvira kojim se reguliraju područja znanosti i visokog obrazovanja ne može zbog načela supsidijarnosti biti uzrok ponovnog otvaranja dvaju poglavlja iz okvira pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom, odnosno Poglavlja 25 - Znanost i istraživanje i Poglavlja 26 - Obrazovanje i kultura. Stajalište je to MZOŠ-a navedeno u današnjem priopćenju kojim reagiraju na izjavu profesora Siniše Rodina s Katedre za europsko javno pravo zagrebačkoga Pravnog fakulteta da, kako se navodi, postoji mogućnost da se donošenjem paketa zakona ponovno otvore poglavlja 25 i 26. Uz napomenu da se načelom supsidijarnosti, a na temelju ugovora o osnivanju europskih zajednica, na razini EU-a uređuju predmetna područja, ističe se da bi se spomenuta poglavlja mogla ponovno otvoriti ako Hrvatska ne ispuni obveze koje je preuzela unutar relevantnih pregovaračkih stajališta.

ZADAR - U nastavku suđenja bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju, u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin posvjedočio je na Županijskome sudu u Zadru da je glavni problem bio "pucanje sustava veze", odnosno jako teško uspostavljanje komunikacije između vatrogasaca na otoku i vatrogasnog centra u Šibeniku. U javnosti se stvorila slika da je akcija spašavanja ranjenih vatrogasaca s Kornata bila traljava, a zapravo je glavni uzrok svemu bila izrazito loša veza između zapovjednika Slavice i vatrogasaca na otoku, rekao je Jurin. Dodao je da cijelo vrijeme nisu imali pravu i konkretnu informaciju o tome što se tamo događa. Ja sam tek oko 17 sati doznao da se tamo nešto dogodilo i da tamo ima ozlijeđenih", rekao je Jurin. Mnogih pojedinosti Jurin se danas nije mogao sjetiti - primjerice nije znao je li o tragediji obaviješten Centar 112 koji je u sustavu Državne uprave za zaštitu i spašavanje i tko je bio obvezan to učiniti. Međutim, rekao je da su za akciju spašavanja znali oni koji su i trebali znati - MORH, Hrvatska vojska, GSS i Hitna medicinska pomoć. Jurin je posvjedočio da je vladi dao pozitivno mišljenje da se u Grčku uputi jedan kanader za ispomoć. Tada, kako je rekao, nije bilo požara u Hrvatskoj, a na raspolaganju su bila četiri kanadera. Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović tvrdi da tada nisu bila na raspolaganju četiri kanadera, već da su neki bili na remontu te je pitao je li to Jurin provjerio.

KOPRIVNICA - U Koprivničko-križevačku županiju danas je stigla preslika građevne dozvole koja omogućuje početak gradnje na budućoj dionici autoceste A12, Gradec – Gola, odnosno poddionici Gradec - Kloštar Vojakovački, koju je 29. travnja na zahtjev Hrvatskih autocesta izdalo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Već sljedeći tjedan mehanizacija počinje gradnju buduće autoceste na tri mjesta, kod Cugovca, na čvoru u Križevcima i na sredini te trase. Doduše, na nekim manjim dijelovima te trase treba još riješiti imovinsko-pravne odnose, ali će i to uskoro biti gotovo i to neće omesti radove na dijelovima trase za koje su "papiri" do kraja sređeni, rekao je župan Darko Koren. Po prijašnjim najavama ta trasa buduće autoceste bit će puštena u promet u drugoj polovici 2012.

ZAGREB - Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) danas je poduprlo reformu znanosti i visokog obrazovanja i prijedloge triju zakona - o sveučilištu, znanstvenoj djelatnosti te visokom obrazovanju. GSV posebno ističe važnost jednake dostupnosti obrazovanja besplatnim školovanjem za redovite studente, autonomiju sveučilišta, visoko obrazovanje kao javno dobro i povezivanje obrazovanja s tržištem rada, rekao je predsjednik GSV-a Matko Bolanča. Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i sindikalnih središnjica predložili su preciznije formuliranje pojedinih zakonskih odredaba, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa je to prihvatilo, dodao je Bolanča. Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs odbacio je tvrdnje da bi prihvaćanje predloženog paketa zakona moglo otežati hrvatski završetak pregovora s Europskom unijom (EU).

SPLIT - Osam je osoba sa zagrebačkog i sinjskog područja, među kojima i dvije odgovorne osobe trgovačkih društava, kazneno prijavljeno zbog gospodarskog kriminala, jer su oštetile državni proračun za više od 17 milijuna kuna, doznaje se u splitsko-dalmatinskoj policiji. Policija ih sumnjiči za nesavjestan rad u službi, zlouporabu položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene isprave. Utvrđena je sumnja da je direktor (46) Ciglane "Sinj" zajedno s opunomoćenikom (54) tvrtke "Rediviva" d.o.o. sklopio više ugovora o potpori, pomaganju te zalozima između tih dvaju društava, unatoč tomu što za to nisu imali odluku dvaju nadzornih odbora. "Rediviva" je potom založila nekretnine u stvarnu vlasništvu Ciglane kako bi im bio odobren zajam, pa su tako ostvarili imovinsku korist od osam milijuna kuna. Policija je prijavila i dvojicu članova nadzornog odbora Ciglane, Zagrepčanina i Sinjanina, koji su im pomogli da zlouporabe položaj i ovlast.

RIJEKA - Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je istražni zahtjev protiv 43-godišnjeg hrvatskog državljanina, osnovano ga sumnjičeći da je propustima u zaštiti na radu izazvao smrt jednog i teško ranjavanje dvojice građevinskih radnika, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojim web stranicama. Državno odvjetništvo navodi da je prilikom rušenja objekta propustio osigurati ugroženo područje na propisani način te je pri urušavanju betonskog zida jedan dio pao na 34-godišnjeg djelatnika I. B., koji je od zadobivenih ozljeda preminuo na mjestu događaja, a druga dvojica djelatnika M. B. (37 godina) i K. Š. (28 godina) su teško ozlijeđeni.

SPLIT - U splitskom Europskom domu u Hrvojevoj ulici danas je održana tribina "Ništa kontra splitskog Pridea" iako je popodne stigla dojava o podmetnutoj eksplozivnoj napravi, koja se pokazala lažnom. Tribina je sazvana u povodu Gay Pridea koji će se u Splitu održati 11. lipnja u organizaciji udruga Iskorak, Domine i Kontra. Tijekom tribine stigla je dojava o podmetnutoj bombi u prostoriji Europskog doma gdje se tribina održavala. Policija je izišla na mjesto događaja, no pokazalo se da je dojava bila lažna. Policija istražuje taj slučaj, doznaje se u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi (PU). Gosti nakratko prekinute tribine bili su poznati splitski profesori, novinari, kulturnjaci, među ostalima umirovljeni profesor Nikola Visković, sociolog Damir Pilić, novinari i književnici Predrag Lucić i Boris Dežulović, pjevač TBF-a Aleksandar Saša Antić. Kako je rečeno na tiribini, Grad treba osigurati povorku, treba se računati na moguće nasilje pa se moraju pokrivati problematični "punktovi" , a policija zna gdje može i tko može bit problematičan, rekla je novinarka Barbara Matejčić .

ZAGREB - Institut Ruđera Boškovića (IRB) osniva prvi regionalni centar za nuklearnu molekularnu dijagnostiku u predkliničkim istraživanjima u kojemu će se znanstveno istraživati tumorske i neurodegenerativne bolesti. Tim projektom IRB-u će se otvoriti mogućnosti za inovativna znanstvena istraživanja što će pridonijeti njegovu boljem pozicioniranju na europskoj znanstvenoj sceni gdje ima samo nekoliko takvih centara. Kako se navodi u priopćenju IRB-a, na njihov institut stiže 400.000 eura vrijedna kapitalna oprema – mini PET kamera za male laboratorijske životinje. Kamera je kupljena kreditom Svjetske banke, u okviru Science & Technology (S&T) projekta što ga financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. U osnivanju toga centra IRB surađuje sa Švicarskim federalnim institutom za tehnologiju (ETH) iz Zuericha, koji ima dugogodišnju ekspertizu u području nuklearne molekularne dijagnostike na laboratorijskim životinjama

OSIJEK - Osječko Udruženje stanara pokrenulo je projekt "Spasimo naše bunare" kako bi se, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare, utvrdio točan broj uporabljivih i zapuštenih bunara te da se opsežnom akcijom, u koju će biti uključeno više institucija, omogući da što više bunara bude u uporabi. Predsjednik udruženja Vladimir Stanić rekao je kako je po podatcima iz 1983. u Osijeku bilo 3370 bušenih ili kopanih bunara, od kojih velik broj više nije u uporabi. Upravo projektom "Spasimo naše bunare" želimo građanima posvijestiti važnost vode, posebice u slučajevima mogućih prirodnih katastrofa, ali i zbog uštede novca, kazao je Stanić. Bunare je ocijenio važnim i za njegovanje tradicije jer se obnovom i predstavljanjem bunara u pojedinim dijelovima grada može pridonijeti i osječkoj turističkoj atrakciji, dodavši kako se želi i ekološki djelovati. Kako je rekao, mnogi su građani svoje dvorišne bunare zabetonirali, što je prava šteta. Kad se utvrdi točan broj aktivnih i zapuštenih bunara na osječkom području, udruženje će organizirati edukativne akcije kako bi građanima što vjernije predočili važnost stavljanja bunara u uporabu.

ZAGREB - Opći dvojezični hrvatsko-albanski rječnik predstavljen je danas u Velikoj dvorani Školske knjige u Zagrebu. Rječnik su predstavili predsjednik Uprave školske knjige Ante Žužul, recenzenti Marija Znika i Zef Mirdita, autor albanskog stupca Mikel Ndrec i urednica Dijana Vlatković. Žužul je ocijenio kako objava rječnika omogućuje novo međusobno upoznavanje i prožimanje hrvatske i albanske kulture. Po riječima recenzentice Znika i ovaj dvojezični rječnik pokazuje kako se hrvatski jezik u svojoj bogatoj leksikografskoj tradiciji omjera s drugim jezicima te na razini hrvatsko-albanskih odnosa omogućuje međusobnu suradnju i sporazumijevanje. Ocijenila je kako će rječnik dobro doći Albancima u Hrvatskoj i Hrvatima koji žive na Kosovu. Mirdita smatra kako je albanski jezik uz grčki najstariji jezik na Balkanu pa rječnik omogućuje mnogim stručnjacima proučavanje paleobalkanskih struktura. Po riječima Mikela Ndreca ovo je prvi opći rječnik hrvatsko-albanskoga jezika u leksikografiji. Albanski jezik je veoma arhaičan no prvi je put u pisanom dokumentu zabilježen 1462. u formuli krštenja, rekao je. Rječnik sadržava nešto više od 30.000 natuknica u polaznom hrvatskom stupcu, rekla je Vlatković dodavši kako je isto toliko prijevodnih ekvivalenata u ciljnome albanskom stupcu.

ZAGREB - Zbornik radova međunarodnoga znanstvenog skupa održana u Zagrebu 27. i 28. studenog 2008. "Identitet bačkih Hrvata", koji je uredio Robert Skenderović predstavljen je danas u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu. O zborniku su govorili povjesničar Marino Manin, književnik Tomislav Žigmanov i urednik Robert Skenderović. Po Maninovim riječima zbornik je temeljno djelo za razumijevanje perifernoga etnografskog prostora na kojem žive Hrvati. Nit vodilja u zborniku jest integralni čimbenik od osobnoga, kućnoga, zavičajnoga do nacionalnog identiteta, rekao je dodavši kako su u zborniku obrađeni i dezintegrativni čimbenici koji se očituju u posebnu bunjevačkom identitetu. Zbornik, kako smatra Žigmanov, utvrđuje suradnju dviju institucija - Hrvatskoga instituta za povijest iz Republike Hrvatske i Hrvatskog akademskog društva iz Subotice. Ocijenio je kako zbornik uveliko prati određene tendencije među Hrvatima u Bačkoj te dodao kako je povijest bačkih Hrvata duga, duboka i uglavnom nepoznata.

DUBROVNIK - U Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku održava se 27. studij iz viktimologije. Dvotjedni je studij okupio sudionike iz SAD-a, Kanade, Njemačke, Italije, Izraela, Južne Afrike, Japana, koji će raspravljati o novom pristupu žrtvama zločina. Uvodna predavanja održali su direktori studija prof. dr. Zvonimir Šeparović koji je je govorio o žrtvama terorizma u današnjem svijetu te prof. Gerd Kirchoff koji je govorio o teoriji viktimologije. Studij iz viktimologije jedan je od najstarijih u Ineruniverzitetskom centru, a jedan od njegovih polaznika na početku svoje sveučilišne karijere bio je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

DUBROVNIK - U prigodi Norveških dana u Republici Hrvatskoj večeras je u dubrovačkoj katedrali nastupio zbor članova Norveškog kluba pod dirigentskim vodstvom Frana Thomasa Martinčevića Kolonomosa. Taj muški zbor osnovan je 2006. a ovim koncertom norveških nacionalnih pjesama nastavlja svoju prvu turneju izvan granica Norveške. Kao gosti na koncertu su nastupili članovi vokalnog ansambla "Beyachad" koji je zbor Židovske općine iz bosanskohercegovačkog grada Doboja. Članovi Norske Selskab - Norveškog kluba su u Dubrovniku u povodu Norveških dana koji se obilježavaju od 10. do 13. svibnja. Klub je povijesna kulturna institucija koju su 1772. osnovali norveški studenti u Kopenhagenu a koja danas kroz aktivnosti svojih članova kao primarni cilj ima očuvanje povijesnih vrijednosti i tradicije.

RIJEKA - Drugi Sajam knjiga Bookfest Rijeka na kojem će se do 15. svibnja predstaviti više od 30 nakladnika iz Hrvatske te desetak nakladnika iz BiH, Italije, Srbije i Crne Gore, otvoren je danas za posjetitelje. Sajam se održava u središtu Rijeke, na Gatu Karoline Riječke, a organizirali su ga Riječki sajam i Strukovna skupina nakladnika Županijske komore Rijeka. Sajam knjiga osmišljen je kao projekt promicanja književnih i knjižnih sadržaja koji će posjetiteljima i čitateljima omogućiti neposredno upoznavanje s najnovijim strujama i događanjima na domaćoj i inozemnoj literarnoj sceni.

(Hina) xmvra yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙