FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Savez za građansku i etičku Hrvatsku

Autor: tmar
ZAGREB, 11. svibnja 2011. (Hina) - Don Ivan Grubišić predstavio je danas u Zagrebu Savez za građansku i etičku Hrvatsku koji nema ni ideološko, ni političko-stranačko niti konfesionalno opredjeljenje već građanima želi ponuditi alternativu dosadašnjem vođenju politike i države te rehabilitirati etiku i moral u Hrvatskoj.

"Uvjeren sam da nešto treba učiniti i da moram dati svoj doprinos, ne bavljenjem stranačkom politikom koja se pretvorila u puke interese grupe, već kroz nastojanja da se promijeni načinu vođenja društva", rekao je Grubišić na konferenciji za novinare.

Naglasio je kako će u narednom razdoblju pokušati okupiti što više aktivnih članova, pri čemu su dobrodošli i pojedinci članovi političkih stranaka ako bi savezu pristupili kao privatne osobe, a ovisno o interesu, koji je prema Grubišićevim riječima već sada velik sudeći prema odazivu na društvenim mrežama, Savez bi izašao i na predstojeće parlamentarne izbore.

"Nudimo alternativu, ali ako ne budemo prihvaćeni nećemo biti razočarani jer činimo ono što možemo", rekao je Grubišić koji smatra da Savez ima temeljit i radikalni program koji ne nudi niti jedna politička stranka u Hrvatskoj.

Savez se tako zalaže za dokidanje svih privilegija u politici te zastupničku plaću u visini dviju prosječnih plaća u državi što je, kaže Grubišić, preduvjet za kvalitetnu selekciju kadrova, koja dosad nije postojala jer su privilegije i osobni interes bili mamac za ulazak u politiku.

Predlažu mogućnost svega dva uzastopna zastupnička mandata te smanjenje broja saborskih zastupnika na 75, donošenje novog izbornog zakona jer je postojeći potrošen, ukidanje pozitivne diskriminacije za nacionalne manjine jer ono ne jamči jednakost svima te ukidanje 11. izborne jedinice (dijaspora).

Hrvatsku treba, smatra, ustrojiti kroz pet povijesnih regija umjesto dosadašnjih 20 županija te smanjiti broj općina i gradova.

Grubišić kaže kako se Savez zalaže za revidiranje ugovora između Vatikana i Hrvatske, jer se crkva svojom spregom s politikom i državnim proračunom opredijelila za politikantstvo i izgubila duhovnu vezu s narodom. Prihodom od 200 kuna po vjerniku i 10 posto prihoda crkvi od lokalne zajednice, Katolička crkva u Hrvatskoj u devet je godina, tvrdi don Grubišić, od države dobila ukupno tri milijarde kuna koje su trebale biti preusmjerene u ulaganja u razvoj zemlje.

(Hina) xmt yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙