FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OHR: prioritet sadržajni pregovori o formiranju vlasti

Autor: zkre
MOSTAR, 9. svibnja 2011. (Hina) - Ured visokog međunarodnog predstavnika (OHR) i posebnog predstavnika EU-a (EUSR) u BiH priopćio je u ponedjeljak da će prioritet u predstojećem razdoblju biti razgovori oko uspostave vlasti na državnoj razini kako bi se otkočio potpuni zastoj u europskim integracijama.

U priopćenju povodom 9. svibnja, Dana Europe, iz Ureda navodi se da će prvi korak u vraćanju zemlje na put k euroatlantskim integracijama biti "sadržajni pregovori oko formiranja vlasti na državnoj razini".

"To će biti glavni prioritet posebnog predstavnika EU u BiH Valentina Inzka u predstojećim mjesecima", navodi se u priopćenju objavljenom iz ureda OHR-a.

"Više od sedam mjeseci nakon izbora, država živi na ograničenom privremenom financiranju, zakonodavni proces je zaustavljen i ne vidi se mogućnost formiranja vlade na državnoj razini i parlamenta. Sve to jasno ukazuje na potrebu da Europska unija ostane čvrsto angažirana u zemlji i da spriječi produbljivanje krize", dodaje se.

Iz Ureda OHR-a i EUSR-a dodaje se kako EU želi BiH kao članicu navodeći da zemlja mora biti sposobna govoriti jednim glasom i krenuti dalje s odavno zakašnjelim reformama orijentiranim k EU.

Pri tome se posebno ocjenjuje uspostava europske službe vanjskih poslova koja će koordinirati pristup EU-a prema BiH i ostatku svijeta.

(Hina) xzkre ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙