FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inzko izvijestio Vijeće sigurnosti UN o teškom stanju u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 9. svibnja 2011.(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izvijestio je u ponedjeljak Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da se ta zemlja suočava s jednom od najgorih političkih kriza od kraja rata 1995., izvijestio je Inzkov sarajevski ured (OHR).

"Bosna i Hercegovina se suočava s jednom od najgorih političkih kriza od kraja rata 1995. Daytonsko-pariški sporazum koji je zemlji donio 15 godina mira izložen je ozbiljnim kršenjima", kazao je Inzko u govoru koji je održao na sjednici Vijeća sigurnosti UN posvećenoj stanju u BiH.

Austrijski je diplomat otvoreno optužio vlasti Republike Srpske za poticanje raspada zemlje.

"Tijela vlasti na državnoj razini su pod političkim, institucionalnim i ekonomskim pritiskom a više od sedam mjeseci nakon izbora formiranje novih vlasti još uvijek nije na vidiku", kazao je Inzko.

Pošto je zakonodavni proces na državnoj razini na mrtvoj točki proces integracije u Europsku uniju i euroatlantske integracije je potpuno stao, konstatirao je austrijski diplomat.

U tako teškom ozračju, upozorio je Inzko, Narodna skupština RS-a je donijela zaključke i odluku da održi referendum posebno ciljajući državna pravosudna tijela kao i mandat visokog predstavnika prema Poglavlju VII Povelje UN-a.

"Provedba takvog referenduma bila bi protivna Daytonskom mirovnom sporazumu i ugrozila bi ustavni sustav podjele ovlasti između države i entiteta utvrđen mirovnim sporazumom", Inzkova je ocjena uz upozorenje da se ova zbivanja ne smiju smatrati tek kratkoročnim negativnim trendom.

"Potreba za međunarodnom nazočnošću, i civilnom i vojnom, i to s izvršnim mandatom i dalje je očevidna", rekao je Inzko u govoru pred Vijećem sigurnosti UN u New Yorku.

(Hina) xrmav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙