FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održava se peti "Strojarski izazov"

Autor: vruz
SLAVONSKI BROD, 5. svibnja 2011. (Hina) - Strojarski fakultet u Slavonskome Brodu i tvrtka ĐĐ Montaža organizirali su peti po redu "Strojarski izazov" tijekom kojega će stručnjaci održati predavanja o aktualnom gospodarskom trenutku i alternativnim oblicima energije, a Strojarski će fakultet otvoriti vrata maturantima.

Za studente toga fakulteta "Montaža" je ove godine prvi put organizirala i posjet TE Plomin i Tvornici cementa Koromačno.

Projekt je osmišljen po uzoru na europsku praksu u povezivanju obrazovanja i gospodarstva, a prema riječima dekana Strojarskoga fakulteta Dražana Kozaka pozitivne učinke već su osjetili kroz povećano zanimanje mladih za upis na njihove grupe i kroz podizanje kvalitete studiranja.

"Svake nam godine dolazi sve više maturanata i studenata koji se zanimaju za naš fakultet a konkretan dokaz je to što smo ove godine podigli upisne kvote i upisujemo 155 studenata. Prije dvije tri godine taj je broj bio manji od sto. Konačno vjerujem i kako će se kvote u ovoj državi konačno morati definirati prema potrebama gospodarstva, a ne prema onome što bi netko želio", kaže Kozak.

Član uprave Đuro Đaković Montaže Darko Katić prisjetio se kako su pokrećući "Strojarski izazov" prije pet godina na umu imali potrebu osiguranja kvalitetnog stručnog kadra.

"Nakon pet godina naša ideja dobiva važnu dimenziju. S jedne strane, na fakultet dolaze puno kvalitetniji studenti, a naša međusobna suradnja dovele je do toga da i s fakulteta izlazi bolji kadar. Za nas kao gospodarstvenike to je jako važno jer takvi studenti pokazuju i puno više zanimanje za ono što ih čeka na tržištu rada", kaže Katić. Ističe kako slična praksa suradnje gospodarstva i jedne visoko školske institucije postoji i u mnogim zemljama Europske unije.

"Mislim kako je strojarstvo, s obzirom na najavljene projekte i smjer u kojem će se razvijati energetika, zaista jedan izazov i da će nam na tom području trebati iznimno puno školovanog, kvalitetnog i poletnog mladog kadra, rekla je načelnica u Upravi za energetiku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Kristina Čelić.

"Strojarski izazov" traje dva dana.

(Hina) xsbro yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙