FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku u Slavonskome Brodu

Autor: ista
SLAVONSKI BROD, 29. travnja 2011. (Hina) - Povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Johannes Hahn, koji je u posjetu Hrvatskoj, danas je posjetio i Slavonski Brod kako bi se upoznao s napretkom IPA projekta "Sustav vodoopskrbe i odvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda Slavonskoga Broda".

"Sustav vodoopskrbe i odvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda Slavonskog Broda" prvi je veliki projekt iz vodnoga gospodarstva predviđen u Operativnom programu za okoliš 2007.-2011. Projekt je vrijedan 29,7 milijuna eura, a sufinancira ga Europska komisija u sklopu IPA III b programa Regionalni razvoj – Okoliš sa 17,2 milijuna eura. Preostali novac osigurat će se iz državnog proračuna i iz slavonskobrodskoga gradskog proračuna.

Povjerenika Hahna u Slavonskome Brodu dočekali su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Božidar Pankretić, gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara te zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda i čelnik IPA provedbenog tijela Siniša Širac.

Potpredsjednik vlade Pankretić podsjetio je da je taj projekt dio obveza koje je Hrvatska preuzela u vezi s poštovanjem europskih standarda zaštite okoliša. "Do 2023. pred nama je veliki posao, imamo obvezu izgraditi 283 pročišćivača i 68 velikih vodoopskrba", rekao je. "Velike su to investicije, ali veseli nas ulazak u EU i ono što je pred nama. Za prvu godinu po ulasku u EU pripremili smo 39 projekata koji vrijede 900 milijuna eura. Sigurni smo da ćemo za dio koji je u operativnom programu zaštite okoliša vezan za vodno gospodarstvo moći povući sredstva do zadnjeg eura", rekao je Pankretić.

"Realizacija tog projekta znatno će pridonijeti poboljšanju kvalitete života stanovnika Slavonskoga Broda i šire regije, boljoj zaštiti okoliša i poboljšanju kvalitete voda. Taj suvremeni uređaj za pročišćavanje voda u skladu je s uredbama EU-a o zaštiti okoliša, a projekt je vrlo dobar primjer kako regionalni fondovi EU-a Hrvatskoj mogu pomoći i u budućnosti", rekao je, među ostalim, Johannes Hahn.

Trenutačno stanje s vodoopskrbnom mrežom u Slavonskome Brodu nije na zadovoljavajućoj razini. Vodoopskrbnu mrežu čini oko 365 kilometara cijevi od kojih je većina stara između 15 i 40 godina. Sustav trenutačno slabo radi te se procjenjuje da su gubitci u mreži i više od 40 posto. Nakon završetka projekta 4300 novih stanovnika bit će izravno priključeno na vodoopskrbnu mrežu. Gradska kanalizacijska mreža u jednako je lošem stanju. Kroz isti će se projekt izgraditi oko 36 kilometara novih kanalizacijskih cijevi kako bi se osiguralo priključenje gotovo deset tisuća novih stanovnika na kanalizacijski sustav, posebice u općinama Klakaru, Gornjoj Vrbi i Podcrkavlju. Otpadne vode Slavonskoga Broda nepročišćene se ispuštaju u rijeku Savu, što će biti riješeno izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s trećim stupnjem pročišćavanja, koji će imati kapacitet za 80 tisuća stanovnika.

(Hina) pp/xntod yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙