FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP: energetika i infrastruktura za oporavak gospodarstva

Autor: vlar
JAKOVLJE, 28. travnja 2011.(Hina) - Energetski i infrastrukturni projekti te povećanje prihoda od poljoprivrede i turizma bit će osnovni stupovi na kojima će SDP, ako dobije potporu građana na parlamentarnim izborima, graditi program gospodarskog oporavka, rekao je saborski zastupnik Gordan Maras (SDP), predstavljajući večeras u Jakovlju gospodarsku politiku SDP-a.

"Uklonit ćemo birokraciju i korupciju i pokrenuti investicije kako bismo do 2015. godine stabilizirali stopu gospodarskog rasta na planiranih 5 posto", poručio je Maras.

Od energetskih projekata, najavio je modernizaciju termoelektrana i izgradnju novih hidroelektrana, te poručio da "Hrvatska više neće uvoziti goleme količine struje, kao do sada."

SDP planira i modernizaciju infrastrukture, od proširenja Riječke luke do osuvremenjivanja željezničke mreže, ali i porast prihoda od poljoprivrede i turizma.

"Ili ćemo morati smanjiti izdvajanja za poljoprivredu, koji sada iznose 4,5 milijardi kuna, ili ćemo morati povećati prihode", smatra Maras, ističući neodrživost sadašnjeg modela, po kojemu se poticaji dodjeljuju po hektaru, a ne po prihodu.

Među osnovnim ciljevima SDP-ova gospodarskog programa je i zapošljavanje oko 120 tisuća ljudi koji su izgubili posao u zadnje dvije i pol godine gospodarske krize u Hrvatskoj, rekao je Maras poručivši da će se SDP brinuti da zaposleni očuvaju svoja radna mjesta, a nezaposleni ostvare pravo na pošten rad i poštenu plaću.

U svrhu proaktivne politike zapošljavanja u SDP-u planiraju smanjiti porezno opterećenje na bruto cijenu rada, a uveli bi i izravne poticaje za nova zapošljavanja.

Sve promjene u poreznom sustavu, istaknuo je Maras, moraju biti stimulativne za poduzetnike, ali i pravedno rasporediti teret između rada i kapitala.

"Promjene u poreznoj politici, koje predlaže SDP, ne bi smjele dovesti do većeg poreznog opterećenja, već do pravednije raspodjele i rasterećenja radnika", poručio je SDP-ov saborski zastupnik.

Osvrnuo se i na golemu nelikvidnost, koja sa sadašnjih 37 milijardi kuna opterećuje poduzetnike i državu, poručivši da će je SDP smanjiti uvođenjem kraćih zakonskih rokova plaćanja.

(Hina) xvl yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙