FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Božinović: hrvatski vojnik najreprezentativniji izvozni brand

Autor: barn
ZADAR, 6. svibnja 2011. (Hina) - Ministar obrane Davor Božinović rekao je danas u Zadru da svaki razgovor o sigurnosnoj politici koji se vodi tijekom posjeta premijera, ministara vanjskih poslova ili obrane Hrvatskoj počinje izrazima zahvalnosti i čestitkama za rezultate koje naši vojnici postižu na terenu te je zato hrvatski vojnik trenutačno jedan od najreprezentativnijih izvoznih brandova Hrvatske.

Ministar Božinović rekao je na okruglome stolu o perspektivama proširenja Europske unije (EU) na jugoistočnu Europu u Zadru da je Hrvatska kao članica NATO-saveza i uskoro kao članica EU-a u odličnoj poziciji za preuzimanje još snažnije uloge na jugoistoku Europe. Govoreći o pripremama za uključivanje u europsku sigurnosnu i obrambenu politiku, Božinović je naglasio uključivanje Hrvatske u dvije borbene skupine EU.

HV sudjeluje u borbenim skupinama EU-a koje vode nordijske zemlje s dva helikoptera u humanitarnim misijama, a dogodine ćemo sudjelovati i s jednom mehaniziranom satnijom i inženjerijskim vodom koji će sudjelovati u borbenim skupinama EU-a koje će 2012. voditi Njemačka, rekao je ministar.

Božinović je govoreći o hrvatskoj industriji vojne opreme, rekao da s ponosom ističe kako je naš vojnik od kacige do čizama obučen u hrvatski proizvod, uključujući i naoružanje.

A govoreći o opremljenosti Hrvatske vojske, istaknuo je kako je modernizacija HV-a pitanje s kojim se to ministarstvo trenutačno najviše bavi. U kopnenu vojsku dosad se najviše ulagalo i dobro je opremljena, rekao je ministar Božinović i dodao kako nas sada očekuje ulaganje u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatsku ratnu mornaricu, te obalnu stražu.

Također je rekao da Vlada RH i sva ministarstva rade sve što mogu da krajem lipnja Hrvatska završi pristupne pregovore o ulasku u EU.

Na okruglome stolu u organizaciji Hrvatske udruge radija i novina (HURIN), Zaklade hrvatskoga državnog pečata i Zaklade Konrada Adenauera bili su i mnogi predstavnici lokalnih i regionalnih medija iz Dalmacije, Like, Gorskog kotara i Korduna.

U sklopu boravka Zadru, ministar Božinović posjetit će i 93. zrakoplovnu bazu HRZ-a i PZO-a u vojarni "Zemunik", gdje će se upoznati sa spremnošću protupožarnih snaga HV-a za protupožarnu sezonu.

(Hina) xbarn yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙