FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čačić: Hrvatska ne može izdržati vladin program oporavka

Autor: dmak
ZAGREB, 6. svibnja 2011. (Hina) - Predsjednik HNS-a Radimir Čačić reagirajući priopćenjem danas na izlaganje predsjednice vlade Jadranke Kosor o rezultatima mjera programa gospodarskog oporavka zamolio je vladu da ga prestane provoditi "jer Hrvatska to više ne može izdržati".

Čačić je upozorio kako su svi ekonomski parametri loši i kako ne vidi razloga za premijerkin optimizam. Premijerka je rekla da ne rade na rebalansu proračuna, bez obzira na porast deficita od 30 posto, a u godinu dana koliko traje njezin program izgubljeno je još 56 tisuća radnih mjesta. Nelikvidnost je porasla s 28 na 36 milijardi kuna, a vanjski dug za 2,7 milijardi eura uz pad BDP-a od 1,4 posto. Ovaj mjesec i zabilježen je i dodatni pad industrijske proizvodnje od 4,4 posto, upozorio je Čačić. Napomenuo je da čak i izvoz koji vlada ističe kao pozitivan, ovaj mjesec također pada.

"Moramo stati na loptu, uravnotežiti prihode i rashode, a za to će nužan biti rebalans proračuna", istaknuo je Čačić upozorivši da vlada mora ozbiljno razmisliti i o inflaciji koja je u ovoj situaciji posebno opasna. "Naša je ranjivost ogromna, samo ove godine moramo posuditi 18 milijardi eura da bi vraćali dugove i dalje se zaduživali, a pitanje je što je naš rejting za to zaduženje", smatra Čačić.

Istaknuo je kako je najvažnije prestati se dalje zaduživati, no i upozorio kako nije vanjski dug naš najveći problem. "Ključno je to što naši vjerovnici potpuno negativno ocjenjuju Vladu. Procjenjuju da ne radi dobro i ide u potpuno krivom smjeru, a to nas košta više nego sam dug", upozorio je Čačić te zaključio da jedino što Vlada u ovom trenu može napraviti je maknuti se.

Predsjednik HNS-a osvrnuo se i na izjave guvernera Hrvatskog narodne banke (HNB) Željka Rohatinskog te ustvrdio kako je sve što je on rekao na mjestu. "Guverner je potvrdio činjenice te rekao sve što su izrekli i međunarodni financijski faktori", zaključio je Čačić.

(Hina) xdm ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙