FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Britanske i hrvatske savezničke snage"

Autor: vvar
VARAŽDIN , 7. travnja 2011. (Hina) - U organizaciji britanskog veleposlanstva i hrvatskog ministarstva obrane danas je u varaždinskom Gradskom muzeju otvorena izložba "Britanske i hrvatske savezničke snage u službi mira", na kojoj je izloženo 30 fotografija o sudjelovanju hrvatskih i britanskih oružanih snaga u nekoliko međunarodnih operacija poput ISAF-a u Afganistanu, MINURCAT-a u Čadu, OPTELIC-a u Iraku i dr.

Otvorivši izložbu, ministar obrane Davor Božinović je istaknuo da su hrvatski vojnici među najcjenjenijima u mirovnim misijama te da to mogu zahvaliti uvježbanosti i iskustvu, ali i ulaganjima u standard hrvatskih oružanih snaga. Osim na vlastita iskustva hrvatski se vojnici oslanjaju na naučeno od drugih, a tu je velika uloga britanskih vojnika koji pripadaju u elitu, kazao je Božinović, dodavši da je hrvatskim vojnicima zadovoljstvo i čast što mogu s britanskim snagama pridonositi svjetskom miru.

Ocijenio je kako "ova izložba pokazuje snagu i čvrstinu britansko-hrvatskog savezništva, istinsku suradnju i prijateljstvo. To je savezništvo koje je započelo tijekom Drugog svjetskog rata, nastavljeno je i iskazano mnogo puta u suvremenoj hrvatskoj povijesti tijekom obrane i izgradnje demokratske hrvatske države, a snaga tog savezništva došla je do izražaja i u misiji ISAF u Afganistanu."

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj David Blunt naveo je kako i Velika Britanija i Hrvatska imaju prvorazredne, vrlo profesionalne vojne snage koje se međusobno poštuju, dodavši kako pouzdano zna da britanski vojnici jako poštuju svoje hrvatske kolege te kako vjeruje da hrvatski vojnici isto tako poštuju profesionalizam, sposobnosti i čvrstoću britanskih. Govoreći o izložbi, istaknuo je da je divno što prikazuje zajedničko djelovanje dviju izvanredno sposobnih vojnih snaga u pružanju pomoći i spašavanju života.

Izložba daje vrlo snažnu poruku o konstruktivnoj ulozi koju vojne snage mogu imati, imaju i trebaju imati u svijetu, kao i poruku o čvrstim vezama koje povezuju Veliku Britaniju i Hrvatsku na mnogim razinama, pa tako i na području vojne suradnje, rekao je veleposlanik Blunt.

Autori britanskih fotografija su britanski vojni fotografi, dok hrvatsku stranu predstavlja Tomislav Brandt, fotograf Hrvatskih vojnih glasila i djelatnik MORH-a čije su fotografije do sada objavljene u dvjema monografijama.

Izložba je već bila postavljena u Splitu i Zagrebu, a u Varaždinu ostaje otvorena do 20. travnja.

Nakon posjeta izložbi u palači Hercer, britanski će veleposlanik u varaždinskoj Prvoj gimnaziji s učenicima razgovarati o britansko-hrvatskim odnosima i ulasku Hrvatske u Europsku uniju, a u Glazbenoj školi s čelnicima škole razgovarati o projektu Aestas Musica.

(Hina) xvvar ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙