FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene hrane u travnju stabilne - FAO

Autor: mkuz
MILANO, 5. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Indeks svjetskih cijena hrane ostao je u travnju gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec budući da je pad cijena šećera i riže amortizirao više cijene drugih prehrambenih proizvoda, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda (FAO).

FAO-ov indeks koji mjeri mjesečne promjene cijena žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera, iznosio je u travnju u prosjeku 232,1 bod. U ožujku iznosio je 231 bod, spustivši se s rekordne razine nakon osmomjesečnog rasta.

Pritom je indeks cijena žitarica, koji uključuje cijene osnovnih prehrambenih vrsta poput pšenice, riže i kukuruza, porastao u travnju 5,5 posto na prosječan 265,1 bod.

Istodobno je indeks cijena šećera u travnju iznosio prosječnih 348 bodova u travnju, što je sedam posto manje nego u ožujku. Indeks ulja i masti je pao na 259,1 bod u travnju, s 259,9 bodova u ožujku.

"Pad vrijednosti dolara i rast cijena nafte pridonose visokim cijenama prehrambenih sirovina, posebice žitarica", zaključio je u priopćenju direktor FAO-va odjela za trgovinu i tržište Hallam David.

"S obzirom na nastavljenu snažnu potražnju, izgledi za normalizaciju cijena uvelike ovise o tome koliko će se povećati proizvodnja u 2011. i u kojoj će se mjeri u ovoj sezoni dopuniti zalihe žitarica", kazao je.

U FAO-u očekuju da će se proizvodnja žitarica ove godine oporaviti budući da su poljoprivrednike ohrabrile visoke cijene pa su zasadili veće površine. U UN-ovoj agenciji ipak upozoravaju da će ključnu ulogu odigrati vremenski uvjeti, posebno kada su u pitanju vodeće zemlje-proizvođači.

Tako za tekuću godinu predviđaju povećanje proizvodnje žitarica za 3,5 posto.

Pritom će Rusija i Ukrajina, gdje je urod prošle godine znatno smanjen zbog teške suše, odigrati ključnu ulogu u oporavku, budući da ove godine bilježe snažan oporavak proizvodnje, kazao je viši ekonomist FAO-a Abdolreza Abasijan.

"Očekujemo prilično velik oporavak proizvodnje u Rusiji, iako možda neće biti tako snažan kao što smo očekivali. Ipak, u odnosu na prošlogodišnju katastrofalnu proizvodnju, bit će snažan", naglasio je Abasijan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙