FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američko gospodarstvo naglo usporilo u prvom tromjesečju

Autor: mkuz
WASHINGTON, 28. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Rast američkog gospodarstva u prvom je tromjesečju oštro usporio na godišnjoj razini, pokazuju u četvrtak najnoviji podaci američkog ministarstva trgovine.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je tromjesečju uvećan za 1,8 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, nakon što je rast u četvrtom tromjesečju 2010. iznosio 3,1 posto na godišnjoj razini, pokazuju prve procjene toga ministarstva.

Među glavnim razlozima niže stope rasta navodi se usporavanje rasta potrošnje kućanstava, koja je inače zaslužna za otprilike 70 posto američkih gospodarskih aktivnosti. Potrošnja je u prvom tromjesečju bila veća za 2,7 posto, nakon 4-postotnog povećanja u zadnja tri mjeseca 2010.

Prigušena potrošnja kućanstava dobrim se dijelom pripisuje visokim cijenama hrane i benzina. S obzirom da im rastuće cijene roba ostavljaju manje novaca za potrošnju na druge proizvode, najnovije izvješće dodatno ističe teškoće koje kućanstvima izazivaju poskupljenja hrane i benzina.

Ekonomisti su očekivali 2-postotni rast BDP-a.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙