FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica pale treći dan zaredom

Autor: neba
NEW YORK, 5. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - U srijedu su na Wall Streetu vodeći indeksi pali treći dan zaredom jer su slabi makroekonomski podaci izazvali sumnje ulagače u mogućnost nastavka trenda uspona cijena dionica.

Dow Jones indeks oslabio je 0,66 posto, na 12.723 boda, dok je S&P 500 pao 0,69 posto, na 1.347 bodova, a Nasdaq indeks 0,47 posto, na 2.828 bodova.

Ulagače su pokolebali jučer objavljeni makroekonomski podaci koji ukazuju na usporavanje rasta gospodarstva SAD-a.

Najveća američka agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je jučer da je u privatnom sektoru u travnju otvoreno 179.000 radnika mjesta, manje nego što se očekivalo.

Podaci Instituta za menadžment nabavom pokazuju, pak, da je u travnju indeks uslužnog sektora pao s 57,3 na 52,8 bodova, znatno više nego što se očekivalo. To je ujedno i najslabiji rast tog sektora u osam mjeseci.

Usporavanje rasta američkog gospodarstva izazvalo je sumnje ulagača u održivost trenda uspona cijena dionica, s obzirom da su prošloga tjedna dosegnule najviše razine u tri godine.

Zbog oštrog pada cijena nafte i sirovina, i jučer su, treći dan zaredom, pod najvećim pritiskom bile dionice u rudarskom i energetskom sektoru. S&P indeks energetskog sektora potonuo je 1,6, a rudarskog 1,7 posto.

Zbog slabljenja gospodarskog rasta, oštro je, 1,4 posto, pao i S&P indeks industrijskog sektora.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 1,62 posto, na 5.984 boda, dok je frankfurtski DAX indeks pao 1,69 posto, na 7.373 boda, a pariški CAC 1,31 posto, na 4.043 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙