FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi potres u Japanu uznemirio ulagače na Wall Streetu

Autor: neba
NEW YORK, 8. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale jer je ulagače uznemirio novi potres u Japanu, no dobri makroekonomski podaci ublažili su gubitke.

Dow Jones indeks oslabio je 0,14 posto, na 12.409 bodova, dok je S&P 500 pao 0,15 posto, na 1.333 boda, a Nasdaq indeks 0,13 posto, na 2.796 bodova.

Na početku jučerašnjeg trgovanja vodeći su indeksi stagnirali, no nakon vijesti o novom snažnom potresu od 7,4 stupnja u Japanu osjetno su pali, jer su oživjela strahovanja od produbljivanja krize u nuklearnoj elektrani Fukushima iz koje već gotovo mjesec dana istječe radijacija.

Ipak, gubici dionica kasnije su ublaženi jer se čini da su štete od potresa manje nego što su se ulagači plašili.

Pozitivno su na tržište djelovali i bolji nego što se očekivalo podaci iz američkog gospodarstva. Prošloga je tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao za 10.000, na 382.000, što pokazuje da se tržište rada postupno oporavlja.

Prodaja u 25 trgovačkih lanaca porasla je, pak, u ožujku za 1,7 posto, dok su analitičari očekivali pad od 0,7 posto.

Zahvaljujući tome, osjetno su ojačale dionice trgovačkih lanaca. Cijena Costco Wholesalea skočila je gotovo 4 posto, dok su dionice Limited Brandsa, Nordstroma i Macy'sa poskupile oko 1 posto.

Najviše je, 10 posto, porasla cijena dionice Bed Bath & Beyonda, nakon što je taj trgovački lanac namještajem objavio bolje nego što se očekivalo procjene o poslovanju u ovoj godini.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,56 posto, na 6.007 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,50 posto, na 7.178 bodova, a pariški CAC 0,49 posto, na 4.028 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙