FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu Dow Jones i S&P stagnirali, Nasdaq indeks ojačao

Autor: neba
NEW YORK, 14. travnja 2011. (Hina/Reuters) - U srijedu su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks ostali gotovo nepromijenjeni, jer je ulagače razočarao osvrt čelnika JPMorgana o situaciji u bankarskom sektoru, dok je Nasdaq indeks ojačao, zahvaljujući najavi dobrih kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko tehnoloških kompanija.

Dow Jones indeks ojačao je 0,06 posto, na 12.270 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,02 posto, na 1.314 bodova, a Nasdaq indeks 0,61 posto, na 2.761 bod.

Na početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica osjetno porasle, zahvaljujući dobrim pokazateljima iz američkog gospodarstva. U ožujku je promet u trgovini na malo porastao 0,4 posto. Premda se taj rast ponajviše zahvaljuje rastu cijena goriva, to je ipak deveti mjesec zaredom kako potrošnja Amerikanaca jača.

Pozitivno su na tržište ispočetka djelovali i kvartalni poslovni rezultati JPMorgan Chasea, s obzirom da je dobit te banke premašila očekivanja analitičara.

Nakon objave poslovnih rezultata, cijena dionice JPMorgana skočila je više od 1 posto, no dan je završila u minusu od 0,8 posto jer je izvršni direktor Jamie Dimon u razgovoru s analitičarima kazao da će banka vjerojatno morati platiti kazne nakon što se završi istraga o nepravilnostima u ovrhama nad kućama, koja se vodi u svih 50 država SAD-a, te da neće tako skoro ponovno povećati dividende.

Zbog toga su pale i cijene dionica većine ostalih banaka. Tako je dionica Bank of America pojeftinila 1,5, a Wells Farga 2,3 posto.

S druge strane, osjetno su porasle cijene dionica tehnoloških kompanija. S&P indeks informacijskog sektora ojačao je 0,7 posto.

Među najvećim je dobitnicama, s rastom cijene za 12,4 posto, bila dionica Riverbed Technologya, nakon što je taj proizvođač mrežne opreme najavio bolje kvartalne rezultate nego što se očekivalo.

Osjetno je, više od 3 posto, porasla i cijena dionice EMC Corpa, nakon što su analitičari Goldman Sachsa objavili da očekuju dobre kvartalne poslovne rezultate tog proizvođača opreme za pohranu podataka.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,77 posto, na 6.010 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,06 posto, na 7.177 bodova, a pariški CAC 0,75 posto, na 4.006 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙