FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović u German Marshall Fondu i Muzeju holokausta

Autor: dhai
WASHINGTON, 4. svibnja 2011.(Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u srijedu je, na kraju posjeta SAD-u, u German Marshall Fondu u Washingtonu održao predavanje o pomirenju i odgovornosti za ratne zločine te posjetio Spomen-muzej holokausta.

U predavanju je istaknuo kako nova politika pomirenja u jugoistočnoj Europi, koju on promiče i koja, kako kaže, nema alternative, nije moguća ne utvrdi li se odgovornost za ratne zločine.

"Odgovornost za ratne zločine i poštena suđenja važni su temelji za novu politiku u regiji", rekao je Josipović.

Govoreći o radu Haaškog suda (ICTY), kazao je kako on ostavlja važno naslijeđe, ali da je njegov glavni prigovor što nije obuhvatio sve bitne slučajeve.

Josipović je ocijenio da je ICTY uvelike utjecao na kriterije nacionalnih pravosuđa zemalja u regiji, jer je uveo filozofiju odgovornosti i kažnjivosti za ratne zločine. Podsjetio je i na utjecaj ICTY-a na hrvatsko zakonodavstvo, na primjeru promjena kaznenog zakona.

Hrvatski predsjednik posjetio je u srijedu Spomen-muzej holokausta u Washingtonu, zapalio svijeće ispred spomenika žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu i upisao se u knjigu dojmova.

"Sjećam se svih žrtava holokausta s tugom i poštovanjem. Jasenovac je jedno od strašnih mjesta gdje su ustaše mučile i ubijale žrtve Židove, Srbe, Rome, Hrvate i sve koji se nisu slagali s poglavnikovom politikom NDH. Ponosim se velikom većinom Hrvatica i Hrvata koji su se kao partizani i njihovi suradnici oduprli tomu zlu", upisao je Josipović u knjigu dojmova.

Uoči odlaska iz SAD-a večernjim letom iz Washingtona Josipović je posjetio Hrvatsku redakciju Glasa Amerike (VoA).

(Hina) xdh ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙