FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović u američkom Kongresu

Autor: dhai
WASHINGTON, 4. svibnja 2011.(Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji u srijedu završava posjet Sjedinjenim Državama, u utorak navečer po američkom vremenu susreo se u američkom Kongresu s članovima Hrvatskog kongresnog kluba i predstavnicima hrvatske zajednice u Washingtonu.

Hrvatski kongresni klub okuplja pedesetak zastupnika Predstavničkog doma Kongresa iz obiju stranaka, povezanih podrijetlom ili na druge načine s Hrvatskom, koji podupiru hrvatske interese u američkom parlamentu, kao što su to činili kod primanja RH u NATO.

"Ovo je moj prvi službeni posjet SAD-u i imao sam priliku susresti se s potpredsjednikom (Joe) Bidenom, državnom tajnicom (Hillary) Clinton i drugim dužnosnicima. Osnovna je poruka da smo mi prijatelji i da se borimo za iste vrijednosti, za demokraciju, ljudska prava, za dobrobit svojih građana", rekao je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović na prijemu koji je u njegovu čast organiziran u senatskoj zgradi Russell.

Hrvatski predsjednik je istakao doprinos iseljenih Hrvata u SAD-u vladi, parlamentu, poduzetništvu, sportu, obrazovanju, te naglasio kako su američki Hrvati dali odlučujući doprinos borbi za slobodu i neovisnost Hrvatske u Domovinskom ratu.

Hrvatska veleposlanica Kolinda Grabar Kitarović predstavila je predsjednika Josipovića kao sveučilišnog profesora, skladatelja, političara i državnika koji je u nešto više od jedne godine mandata "pomjerio planine" u Hrvatskoj i regiji.

Supredsjedatelji Hrvatskog kongresnog kluba, demokratski kongresnik Dennis Kuchinic i republikanac Elton Gallegly, naglasili su svoju obiteljsku i političku povezanost s Hrvatskom te potporu koju pružaju našoj zemlji.

Mladi demokratski senator iz Aljaske hrvatskog podrijetla Mark Begich, koji od svog izbora u Senat 2008. pruža važnu potporu Hrvatskoj, istaknuo je američku zahvalnost Hrvatskoj za veliki doprinos Hrvatske misiji NATO-a u Afganistanu i borbi protiv terorizma.

Begich je hrvatskom predsjedniku "u znak poštovanja, te osobnih i diplomatskih veza, kao i zajedničke budućnosti RH i SAD-a" poklonio američku zastavu koja se u utorak vijorila na zgradi Senata, a Josipović je senatoru poklonio zastavu predsjednika RH.

"Posjet predsjednika Josipovića SAD-u vrlo je značajan. Sjajno je što je ovdje. Uz diplomatske odnose, važni su i osobni odnosi. Važno je da ovdje govori o našoj kulturnoj, obrazovnoj, gospodarskoj i vojnoj suradnji", izjavio je senator Begich za Hinu, ističući s ponosom kako je mala Hrvatska među prvih 10 zemalja po broju vojnog osoblja u Afganistanu.

"Josipovićeve riječi jamče da će naši odnosi biti dugoročni, kao što svi želimo", rekao je Begich, najavljujući da bi u srpnju mogao posjetiti Hrvatsku.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley, koji je sudjelovao u američko-hrvatskim razgovorima u Washingtonu, ocijenio je u izjavi za Hinu da je posjet hrvatskog predsjednika "izuzetno značajan" za daljnje unaprijeđenje odnosa dviju zemalja.

"Predsjednik je imao duge sastanka s potpredsjednikom Bidenom i državnom tajnicom na kojima su se svi suglasili da su bilateralni odnosi u sjajnoj formi. I potpredsjednik i državna tajnica su zahvalili predsjedniku, a preko njega i Hrvatskoj, na potpori i solidarsnosti s SAD-om kroz NATO", rekao je Foley, te istaknuo da su američki čelnici pozdravili napredak koji je Hrvatska ostvarila na dugom putu za ulazak u EU, te izrazili "snažnu američku nadu da će to putovanje uskoro uspješno završiti".

Veleposlanik Foley je dodao kako su ti razgovori bili prilika da američki čelnici bolje razmiju stanje u regiji, kroz poglede predsjednika Jospovića, kojeg se smatra "državnikom i snagom za napredak i pomirenje u regiji".

Ocijenio je kako su ti sastanci bili vrijedni za američke čelnike, a nada se i za predsjednika RH.

"Na Hrvatsku gledamo kao našeg saveznika i iduću članicu EU, te snagu napretka u regiji, zbog svih tih razloga bio je to izuzetan posjet. Očekujemo daljni napredak naših odnosa", zaključio je Foley.

(Hina) xdh ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙