FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbi prijete izlaskom iz vlasti BiH budu li nametnute sankcije

Autor: rmav
SARAJEVO, 4. svibnja 2011.(Hina) - Dužnosnici koji su u tijela vlasti Bosne i Hercegovine imenovani kao predstavnici bosanskih Srba napustit će ta mjesta ako visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko donese odluku o poništenju referenduma kojega planiraju provesti vlasti Republike Srpske odnosno o sankcioniranju entitetskih dužnosnika, objavile su u srijedu banjalučke "Nezavisne novine".

Ovaj list, za kojega se smatra da odražava stajališta bliska predsjedniku RS Miloradu Dodiku, navodi kako je planirano da povlačenje srpskih dužnosnika odnosno blokada funkcioniranja središnjih tijela vlasti BiH potraje sve dok je na snazi eventualna odluka o o sankcijama.

List sugerira kako bi to značilo da će svoj rad u tijelima vlasti BiH "zamrznuti" i ključne osobe poput sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, predsjedatelja Vijeća ministara Nikole Špirića te niza ministara i zastupnika u državnom parlamentu.

Vlasti RS su, na temelju odluke entitetskog parlamenta, za lipanj planirale organiziranje referenduma na kojemu bi građani tog entiteta odgovarali na pitanje "podupiru li nametnute odluke visokog predstavnika s posebice one o Sudu i Tužiteljstvu BiH".

Referendumu s takvim pitanjem oštro se protive predstavnici međunarodne zajednice u BiH, a planove za njegovo organiziranje izravno je osudila i Europska unija.

Visoki predstavnik Valentin Inzko u utorak je potvrdio kako će uporabiti ovlasti koje mu stoje na raspolaganju i poništiti odluku o referendumu ukoliko to ne učini parlament RS.

U intervjuu što ga je dao Televiziji RS Inzko je istaknuo kako se referendumom pokušavaju dovesti u pitanje ovlasti države BiH, što se ne može dopustiti.

Najavio je kako će o trenutačnom stanju u BiH u četvrtak raspravljati Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) sugerirajući kako je nakon toga moguće očekivati donošenje odluke o poništavanju referenduma.

Inzko nije naznačio da bi u sadašnjem trenutku mogle biti izrečene i sankcije dužnosnicima RS odgovornim za iniciranje referenduma.

Sankcije o kojima je ranije postignuta suglasnost među državama-članica EU podrazumijevale bi mjere poput zabrane putovanja u inozemstvo odnosno zamrzavanja bankovnih računa i imovine političara za koje se ocijeni da svojim djelovanjem ugrožavaju provedbu Daytonskog sporazuma.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙