FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica pale drugi dan zaredom

Autor: neba
NEW YORK, 4. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - U utorak su na Wall Streetu cijene dionica pale, drugi dan zaredom, jer su slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija izazvali sumnje u mogućnost daljnjeg rasta tržišta.

Dow Jones indeks ostao je nepromijenjen na 12.807 bodova, dok je S&P 500 pao 0,34 posto, na 1.356 bodova, a Nasdaq indeks 0,78 posto, na 2.841 bod.

Nakon što su dva tjedna bolji od očekivanja poslovni rezultati kompanija poticali rast cijena dionica, zbog čega su vodeći indeksi dosegnuli najviše razine u tri godine, posljednjih su dana zaredala slabija kvartalna izvješća.

Ulagače je jučer razočarao Pfizer, koji je u prvom tromjesečju ostvario slabije nego što se procjenjivalo rezultate i smanjio procjene prihoda u cijeloj ovoj godini. Cijena dionice najveće svjetske farmaceutske kompanije pala je gotovo 3 posto.

Cijena dionice Sears Holdinga potonula je, pak, oko 10 posto, nakon što je taj trgovački lanac najavio gubitak u prvom tromjesečju.

„Dosad je sezona poslovnih izvješća bila odlična, no na horizontu nema puno toga što bi potaknulo daljnji rast cijena dionica. Ulagači strahuju da je tržište malo pregrijano, pa su se odlučili na dobitonosnu prodaju“, kaže Peter Jankovskis, direktor u tvrtki OakBrook Investments.

Među najvećim je gubitnicima jučer bio i energetski sektor jer je terminska cijena nafte pala više od 2 posto. S&P indeks energetskog sektora potonuo je 2,4 posto.

No, nisu sva poslovna izvješća jučer bila loša. Dionica General Motorsa poskupila je 2,5 posto, nakon što je kompanija izvijestila da je u travnju prodala 26 posto vozila više nego u istom lanjskom razdoblju.

Cijena dionice Alcoe skočila je, pak, 2,6 posto, jer su se na tržištu proširile glasine da je australski rudarski div Rio Tinto zainteresiran za kupnju najvećeg američkog proizvođača aluminija.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,36 posto, na 7.500 bodova, a pariški CAC 0,29 posto, na 4.096 bodova. Londonski FTSE indeks ojačao je, pak, 0,21 posto, na 6.082 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙