FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela međunarodna konferencija COST-a

Autor: mbuj
ZAGREB, 8. travnja 2011. (Hina) - Na Hrvatskim studijima počela je danas velika međunarodna konferencija pod nazivom "Novi izazovi i metodološke inovacije u europskim istraživanjima medijske publike" (New challenges and methodological innovations in European media audience researches), koja je okupila više od 130 znanstvenika iz područja istraživanja medija iz 30 europskih zemalja.

Na otvorenju konferencije koja se održava od 8. do 10 travnja, uz organizatore Jelenu Jurišić i Helenu Bilandžić, bio je nazočan i rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Damir Jeličić, voditelj Hrvatskih studija Zvonimir Čuljak te dekan Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Nenad Zakošek. Nakon svečanog otvorenja, konferencija je počela uvodnim predavanjem profesora Uwe Hasebrinka, priopćili su organizatori.

"Prvi put Hrvatska je domaćin konferencije koja na jednome mjestu okuplja iznimno veliki broj renomiranih znanstvenika koji se bave istraživanjem medija. Tijekom tri dana trajanja konferencije gosti će imati priliku iz prve ruke doznati koji su noviteti u istraživanju europskih medija i njihove publike te koji su utjecaji rapidnog razvoja medija tijekom kojega puko informiranje postaje komunikacija, a čitalačka publika koja samo i sama postaje proizvođač medijskog materijala. Vjerujemo kako će, zahvaljujući aktualnosti tema okruglih stolova i predavanja, konferencija pobuditi interes i među neznanstvenim krugovima", istaknula je profesorica na Hrvatskim studijima i jedna od organizatorica konferencije Jelena Jurišić.

Među sudionicima konferencije su ugledni znanstvenici, poput Sonie Livingstone, profesorice na Oxfordu koja se bavi istraživanjem utjecaja medija na djecu i mlade, Daphe Lemish, Guy Starkeya, Susannne Ding i Peter Dahlgren, jedan od najistaknutijih stručnjaka za komunikaciju, koji će predavanjem "Online participation. Conceptualising modes of civic interaction and experience" otvoriti subotnji dio programa.

Konferencija je dio aktivnosti mreže COST-a (Europske suradnje u znanosti i tehnologiji), organizacije koja okuplja znanstvenike i istraživače iz Europe pod nazivom Transforming Audiences, Transforming Societies (COST Action ISO906). COST mreža, čija je glavna zadaća razvijanje znanstvenog proučavanja medija i njihovih publika u europskim zemljama, pokrenuta je 1. ožujka 2010. i okuplja 185 znanstvenika i istraživača iz 30 europskih zemalja.

(Hina) pp/xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙