FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Draženu Vukovu-Coliću HND-ova nagrada za životno djelo

Autor: sobr
ZAGREB, 3. svibnja 2011. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) objavilo je na svojim internetskim stranicama dobitnike godišnjih nagrada za najbolje radove u pisanom, radijskom i televizijskom novinarstvu, a dobitnika najprestižnije nagrade novinar godine, za koju su nominirani Branimir Pofuk iz Jutarnjeg lista, slobodni novinar Ivica Radoš i Branka Slavica s HTV-a, proglasit će na svečanosti koja u podne počinje u Novinarskom domu, gdje će nagradu za životno djelo dobiti Dražen Vukov-Colić.

Nagrade se dodjeljuju na Svjetski dan slobode medija.

U obrazloženju nagradu Otokar Keršovani za životno djelo stoji da životopis Dražena Vukova-Colića sumira povijest suvremenog novinarstva i novinstva, dane izgradnje socijalizma, tranzicije i rata, uz njegovu stalnu borbu za demokraciju, vladavinu prava i slobodu medija.

"Njegov razvojni put od angažiranog novinara u Studentskom listu do nepotkupljivog analitičara Tportala oslikava mogućnost svakog novinara da bira između dirigiranog i slobodarskijeg novinarstva".

Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo za 2010. dobili su novinari Novog lista Nataša Božić i Dražen Ciglenečki za tekstove uz godišnjicu abdikacije bivšeg premijera Ive Sanadera. "Ovaj dvojac je od suhoparnih i svima poznatih činjenica kojima smo bili izvrgnuti tih dana uspio napraviti napetu, zanimljivu i logičnu priču kojom je pokušao osvijetliti pozadinu događaja", stoji u obrazloženju.

Nagradu Nikša Antonini za novinsku fotografiju dobio je Dragan Matić za fotografiju Nesretna torba, objavljenu u Jutarnjem listu i Slobodnoj Dalmaciji. Riječ je o fotografiji susreta premijerke Jadranke Kosor i američkog predsjednika Baracka Obame tijekom svečanog prijema u rezidenciji SAD-a u Pragu u koji se uplela crvena torba koju je premijerka zaboravila predati suradnicima pa ju je na prijedlog Obame odložila uz obližnji stup.

"Izbjegavši suhu protokolarnu gestu rukovanja, kolega Matić reagirao je instinktivno reporterski i podario cijelom događaju dodatnu, sarkastičnu dimenziju", dio je obrazloženja nagrade.

Ivana Šubarić-Hedl i Ivica Ružičić dobitnici su nagrade za radijsko novinarstvo za emisiju Prvog programa Hrvatskog radija "Inventura – tjedan pod povećalom". "Uredničko-voditeljski dvojac zanatski izvrsno izvedenim nizanjem (ali i igrom) autentičnih izjava, kratkih objašnjenja i dobro pogođenih glazbenih ilustracija, koje obogaćuju poruku autora Inventuru izdvaja od sličnih emisija u kojima se rezimiraju događaji tjedna", smatra, među ostalim, ocjenjivačka skupina.

Dobitnica nagrade za televizijsko novinarstvo je Andreja Arežina Grgičević za prilog Meso bez roka trajanja, objavljen u HTV-ovim emisijama Hrvatska uživo i Dnevnik. Riječ je o prilog u kojem se kroz iskaz svjedoka koji je godinama radio u mesnoj industriji otvorila tzv. mesna afera koja je iduća tri mjeseca bila u središtu pozornosti javnosti. No, novinarka nije stala samo na otkrivanju svjedoka već je u seriji sličnih priloga upozorila na postojanje mesne mafije u Hrvatskoj koja u želji za ostvarivanjem zarade ne preza ni od uvoza više desetljeća starih mesnih prerađevina.

Nagradu Žarko Kaić za najbolji snimateljski rad dobio je Mario Britvić i to za rad na dokumentarnim filmovima Tjeskoba i Džamonja, emitiranim na HTV-u. U obrazloženju nagrade navodi se da Britvić u svim svojim radovima pokazuje istančan osjećaj za priču, te joj podešava kameru, osvjetljenje, kadriranje te da njegova kamera zaista sudjeluje u pričanju svake od istaknutih tema.

Dobitnik nagrade Marija Jurić Zagorka za istraživačko novinarstvo je Josip Oreč za tri priloga na HTV-u - "Šah-mat kamatama" emitiranom u emisiji Potrošački kod te "Građevina još nije propala, a kad će – ne zna se" i "Sve za imovinu, imovinu nizašto" objavljenim u Latinici. Oreč je nagrađen jer su, stoji u obrazloženju, sve njegove priče iznesene jasno, argumentirano i bez senzacionalizma.

Odluku da se Oreču dodijeli nagrada dodatno je osnažio i prilog "Carina bez granica" koji se, po pravilima HND-a, nije mogao nagraditi jer nije objavljen, iako je isprva trebao biti prikazan u Latinici.

"Riječ je o prilogu o fantomskom carinskom odjeljenju Kanfanar, koje je trebalo nadzirati visokoprofitni izvoz duhanskih proizvoda. Televizijska kuća za koju je nagrađeni godinama vjerno radio naprasno je, usred montaže toga priloga, ocijenila da joj Josip Oreč više nije dovoljno dobar, otkazala mu suradnju, a prilog bunkerirala", kažu u HND-u.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙