FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studenti prava najbolji u srednjoj i istočnoj Europi

Autor: ista
ZAGREB, 2. svibnja 2011. (Hina) - Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pobijedili su u litavskom gradu Vilniusu na regionalnom natjecanju iz prava Europske unije (Central and Eastern European Moot Competition) i to je prvi prvi put da je na tom natjecanju pobijedila jedna hrvatska ekipa, priopćio je danas Pravni fakultet.

Uz ekipnu pobjedu hrvatski su studenti osvojili i dvije nagrade u pojedinačnoj konkurenciji, a jučerašnji uspjeh, ističe se u priopćenju, vrhunac je vrlo uspješne akademske godine u kojoj su studenti pravnog fakulteta već postigli pobjedu na European Law Moot Court Competition.

U ekipi su bili studenti Nika Bačić, Dora Horvat, Ana Lah i Kristina Mandić te trener Filip Kuhta s katedre za europsko javno pravo koja je pripremala studente za natjecanje.

U pojedinačnoj konkurenciji prvu nagradu iz pravnog govorništva dobila je Dora Horvat, a nagradu iz govorništva Kristina Mandić.

U finalu natjecanja su sudjelovale studentske ekipe sa 16 sveučilišta iz država srednje i istočne Europe, a pobjeda je ostvarena u sučeljavanju sa sveučilištima u Vilniusu, Sofiji i Varšavi.

Suci na natjecanju bili su stvarni suci i nezavisni odvjetnici Europskog suda pravde u Luksemburgu, ugledni profesori europskih sveučilišta i odvjetnici. Ove godine među njima su bile i Eleanor Sharpston (nezavisna odvjetnica na Europskom sudu pravde u Luksemburgu), Rosa Greaves (profesorica na University of Glasgow) i drugi.

Uz prvo mjesto studenti su nagrađeni i studijskim putovanjem na sveučilište Cambridge, a članovi sudskog vijeća iskazali su oduševljenje znanjem, argumentacijom i govorništvom hrvatskih studenata, stoji u priopćenju u kojem se dodaje kako bi se izvrsnost hrvatskih studenata u području europskog prava mogla pozitivno odraziti na analize kojima se utvrđuje je li Hrvatska spremna za članstvo u Europskoj uniji.

Povratak nagrađenih studenata očekuje se danas u 19,20 sati u zračnoj luci Pleso.

Studenti zagrebačkoga pravnog fakulteta pobijedili su prije mjesec dana na svjetskom natjecanju iz prava Europske unije "European Law Moot Court", a finale se održalo pred Europskim sudom pravde u Luksemburgu.

(Hina) xpp/xrkor yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙