FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog mučenja zarobljenika u Kninu osumnjičeno osam osoba

Autor: jdev
KNIN , 2. svibnja 2011. (Hina) - Nakon opsežnog istraživanja, koje su zajednički provodili djelatnici šibensko-kninske Policijske uprave i Sigurnosno-obavještajne agencije, zbog sumnje da su od rujna do listopada 1991. u okružnom zatvoru "Stara bolnica" tzv. republike srpske krajine (rsk) u Kninu počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika policija je kazneno prijavila osam osoba.

Osumnjičeni su 48-godišnjak iz Varaždina, 47-godišnjak iz Biskupije, dvojica 46-godišnjaka i 42-godišnjak iz Benkovca, 50-godišnjak iz Šibenika, 66-godišnjak iz Zadra i 48-godišnjak iz Dubrave.

Osmoricu policija sumnjiči da su kršeći pravila međunarodnog prava u krajinskom okružnom zatvoru u Kninu mučili ratne zarobljenike, od kojih je jedan od posljedica mučenja umro, a ostali teško ozlijeđeni s trajnim invaliditetom.

Mučeni su 48-godišnjak, 45-godišnjak, 43-godišnjak, 42-godišnjak i 41-godišnjak iz Splita, 49-godišnjak i 47-godišnjak iz Zagreba, 59-godišnjak iz Kaštela, a od posljedica ozljeda umro je 75-godišnjak iz Lovrinca.

Istragom je utvrđeno kako je 48-godišnji Varaždinac, koji je kao pripadnik voda za specijalne namjene krajinske "milicije" zbog ubojstava civila na udbinskom području bio pritvorenik u kninskom Okružnom zatvoru, obavljajući dužnost stražara, zajedno s ostalima iz skupine osumnjičenika, u više navrata fizički i psihički zlostavljao zarobljenike.

Mučio je i 75-godišnjega ratnog zarobljenika koji je od posljedica teških ozljeda preminuo.

Tadašnjeg upravitelja okružnog zatvora 47-godišnjaka iz Biskupije policija sumnjiči da je propustio spriječiti mučenja i smrt zarobljenika, kršeći pravila međunarodnog prava.

(Hina) xjdev yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙