FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optužnica protiv Vasiljevića i Živanovića zbog ratnog zločina u logorima

Autor: spar
OSIJEK, 12. travnja 2011. (Hina) - Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je nakon opsežne istrage podiglo optužnicu, pred Županijskim sudom u Osijeku, protiv dvojice državljana Republike Srbije, Aleksandra Vasiljevića (1938.) i Miroslava Živanovića (1949.), zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u logorima Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška.

U priopćenju objavljenom na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH (DORH) navode se samo inicijali dvojice srbijanskih državljana, okrivljenih za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u logorima.

Županijsko Državno odvjetništvo u Osijeku u priopćenju navodi kako je "okrivljeni A. V. za vrijeme oružanog sukoba na teritoriju Republike Hrvatske između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i policije s naoružanim paravojnim postrojbama pobunjenih Srba i snagama JNA - nakon što su po naredbi Uprave bezbednosti tadašnjeg Saveznog sekretarijata za narodnu obranu osnivani logori za ratne zarobljenike u mjestima na teritoriju Srbije i Hrvatske: Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška - kao načelnik navedene Uprave za stvarne zapovjednike logora postavio sebi podređene pripadnike organa bezbednosti i poslao više grupa oficira bezbednosti za ispitivanje ratnih zarobljenika.

Nakon što je u navedene logore, od početka listopada 1991. g. do svibnja 1992. g. s područja gradova Osijeka, Vukovara, Karlovca, Stare Gradiške, Slunja te drugih mjesta u Republici Hrvatskoj, protupravno dovedeno i zatočeno civilno stanovništvo i zarobljeni pripadnici oružanih postrojbi Republike Hrvatske, okrivljenog A. V. se optužnicom tereti da kao osoba odgovorna za primjenu normi međunarodnog ratnog i humanitarnog prava - iako je znao da njemu podređeni i pripadnici drugih postrojba, suprotno ovim normama ubijaju, muče i da prema zatočenim civilima i zarobljenicima nečovječno postupaju - ništa nije poduzeo da se takva ponašanja suzbiju i počinitelji kazne, pristajući time na protupravne radnje i njihove posljedice".

"Uslijed takvog postupanja" - ističe se u priopćenju - "pored većeg broja zatočenih civila i ratnih zarobljenika kojima su nanesene teške tjelesne ozljede s trajnim fizičkim i psihičkim posljedicama, u logorima Begejci i Stajićevo usmrćeni su I. Kamerla, B. Kelava, B. Koch, I. Kunac i Z. Brajer; u logoru Sremska Mitrovica usmrćeni su Đ. Tvork, J. Boldiš, Z. Cvitković, D. Kiralj, A. Plivelić, N. Šoljić i I. Švraka; u logoru Niš usmrćen je P. Mesić, a u logoru Stara Gradiška usmrćeni su M. Tomljanović, I. Šandorović, P. Antunović, D. Sanjicki, I. Grgić i M. Raužan".

"Okrivljenom M. Ž. je stavljeno na teret da je od listopada 1991. do prosinca 1992. g., kao potpukovnik JNA i pripadnik organa bezbednosti, na napuštenom poljoprivrednom imanju u blizini mjesta Begejci i na napuštenoj stočnoj farmi u blizini mjesta Stajićevo u Srbiji, po naredbi okrivljenog A. V. i kao njemu podčinjeni, organizirao osnivanje logora u koje su, protivno normama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, dovodili protupravno zatočene civilne osobe i zarobljene pripadnike oružanih snaga Republike Hrvatske.

Tereti ga se da je kao stvarni zapovjednik logora, znajući da u logorima ubijaju, muče i da se prema zatočenim civilima i zarobljenicima nečovječno postupa, nije učinio ništa da se takva postupanja spriječe i počinitelji kazne, pristajući time da se protupravne radnje prema zatočenim civilima i ratnim zarobljenicima i dalje čine".

"Uslijed takvog postupanja" - naglašava ŽDO Osijek - "pored većeg broja zatočenika i ratnih zarobljenika kojima su nanesene teške tjelesne ozljede s trajnim fizičkim i psihičkim posljedicama, usmrćeni su I. Kamerla, B. Kelava, B. Koch, I. Kunac i Z. Brajer".

"Ujedno, uslijed opisanih protupravnih radnji obojice okrivljenika veći broj zatočenih civilnih osoba i ratnih zarobljenika je zadobio teške i po život opasne ozljede s posljedicama trajnog narušenja zdravlja, dok je više žena sustavno silovano i seksualno zlostavljano", ističe se u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva Osijek.

Također se navodi kako je "u ovom predmetu tijekom istrage ispitano 250 svjedoka od kojih su većina ratni zarobljenici, a kao svjedoci su saslušane osobe koje su sa hrvatske strane sudjelovale prilikom pregovaranja i razmjene. Pribavljena je opsežna dokumentacija o ozljedama zatočenih civila i ratnih zarobljenika.

Također, tijekom kriminalističkog istraživanja kao i tijekom provođenja istrage pribavljana je dokumentacija (naredbe) JNA o organizaciji spomenutih logora, a ujedno je dio te dokumentacije pribavljen od Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Den Haag-u.

U okviru međunarodne pravne pomoći nadležno državno odvjetništvo je sudjelovalo u postupku ispitivanja okrivljenika A. V. pred Specijalnim sudom za ratne zločine Republike Srbije u Beogradu.

Okrivljenici se nalaze na području Republike Srbije i nisu dostupni državnim tijelima Republike Hrvatske, a još je tijekom istražnog postupka okrivljenicima određen pritvor te je raspisana tjeralica", ističe Županijsko državnog odvjetništvo u Osijeku.

(Hina) xvsik/xsp/pp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙