FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjednici u Jemenu traže da Saleh odmah napusti vlast

Autor: akoz
SANA, 29. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Jemenci su u petak u velikom broju izašli na ulice tražeći da predsjednik Ali Abdulah Saleh odmah napusti vlast umjesto da je postupno prepušta kako je predviđeno u sporazumu u kojem je posredovalo Vijeće za suradnju u Zaljevu.

Oko 100.000 ljudi zauzelo je glavnu ulicu Sane Sitin kako bi obilježili "Petak lojalnosti mučenicima". "Nastavit ćemo našu revoluciju silom i nećemo ustuknuti čak ni ako moramo ponuditi milijun mučenika", vikao je klerik gomili koja je puštala balone na kojima je pisalo "Odlazi!".

Tijekom tri mjeseca nemira u Jemenu ubijena su najmanje 142 prosvjednika.

Jednako veliko mnoštvo Salehovih pristaša okupilo se u prijestolnici kako bi obilježili "Petak ustavnog legitimeta". Ti su prosvjednici mahali zastavama, nosili slike predsjednika i transparente na kojima je pisalo: "Budi čvrst i ne popuštaj, mi smo s tobom".

Sudbina sporazuma o Salehovoj predaji vlasti mogla bi ovisiti o tome kako će jemenski predsjednik postupiti spram posljednjih prosvjeda. Protivnici sporazuma, koji bi trebao biti potpisan u nedjelju u Rijadu, kažu da se predsjedniku ne može vjerovati da će ga poštovati.

Plan Vijeća za suradnju u Zaljevu predviđa da jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh, koji je suočen s višemjesečnim masovnim prosvjedima, preda vlast potpredsjedniku države mjesec dana nakon što se potpiše sporazum s oporbenim snagama i osigura mu se imunitet od sudskog progona.

(Hina) xakoz ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙