FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jemen: Još dvoje mrtvih, novi pozivi na prosvjede

Autor: vrad
SANA, 20. travnja 2011. (Hina/AFP) - Prosvjednik i policajac poginuli su u srijedu u Jemenu, čime se broj žrtava gušenja prosvjeda protiv režima od utorka popeo na osam, nakon čega je oporba odmah pozvala na nove prosvjede.

Monarhije u Perzijskome zaljevu zasad nisu uspjele pronaći rješenje za izlazak iz krize, a ni UN-ovo Vijeće sigurnosti nije se uspjelo dogovoriti o zajedničkoj izjavi.

Odbor za organiziranje prosvjeda pozvao je u srijedu na nove prosvjede kako bi osudio nastavak krvave represije i ponovno zatražio trenutačni odlazak predsjednika Alija Abdulaha Saleha s vlasti.

Usprkos zabrinutosti zbog stanja u Jemenu, gdje je od početka nasilnih prosvjeda koncem siječnja poginulo više od 130 ljudi, monarhije u Perzijskom zaljevu okupljene u Vijeću za suradnju u Perzijskom zaljevu (CCG) ne uspijevaju pronaći rješenje za izlazak iz krize.

U nedjelju su se ministri CCG-a - Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Omana, Katara i Kuvajta - sastali u Rijadu s izaslanstvom jemenske parlamentarne oporbe. Potonja je nastojala na Salehovu trenutačnom odlasku.

Slična situacija je i u UN-ovu Vijeću sigurnosti koje se u utorak navečer prvi put sastalo kako bi raspravljalo o stanju u Jemenu, ali nije postignut dogovor o zajedničkoj izjavi. Tekst koji su pripremili Njemačka i Libanon blokirala je manjina.

(Hina) xvrad yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙