FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i UN osudili atentat u Marakešu

Autor: brad
WASHINGTON/NEW YORK, 29. travnja 2011. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Hillary Clinton osudila je u četvrtak u priopćenju "kukavički teroristički napad" u kojemu je u srcu marokanskog turističkog grada Marakeša poginulo 15 osoba od kojih su desetero stranci, a svoju osudu atentata izreklo je i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Sjedinjene Države osuđuju na najjači mogući način teroristički napad u kojemu su danas ubijeni nedužni ljudi u kavani u marokanskom gradu Marakešu", navodi ona u priopćenju.

"Odajemo našu najdublju sućut žrtvama ovog kukavičkog napada i stojimo uz marokanski narod u ovim teškim vremenima", dodaje se u priopćenju.

Clinton je precizirala da je američko veleposlanstvo u Maroku ponudilo svoju pomoć marokanskim vlastima u istrazi i ponudilo "kompletnu pomoć" Rabatu da pronađe i izvede počinitelje pred lice pravde.

Do atentata je došlo u četvrtak usred dana u kavani u središtu grada, na poznatom trgu Jamaa el Fnaa na kojem obično ima mnogo stranih turista, i u njemu je, po posljednjim vijestima marokanske televizije, smrtno stradalo 15 ljudi. Državna televizija je izvijestila da je među 15 poginulih šestero francuskih državljana, petero Marokanaca i četiri stranca čija nacionalnost nije navedena, a naknadno je javljeno da je jedan poginuli Nizozemac.

Rabat i Pariz osudili su ovaj napad kao teroristički i najsmrtonosniji od islamističkih atentata u Casablanci 2003. godine. Prema dosadašnjoj istrazi napad ima sve oznake terorističkog napada kakve su do sada poduzimali militantni islamisti.

Vijeće sigurnosti UN-a i glavni tajnik te organizacije Ban Ki-moon osudili su "atentat pun mržnje" koji se dogodio u četvrtak u Marakešu.

"Vijeće sigurnosti na najjači mogući način osuđuje teroristički napad koji se dogodio u marokanskom turističkom gradu", stoji u priopćenju. Glavni tajnik UN-a sa svoje je strane izrazio "užasnutost" atentatom i ponovio kako "nijedan politički cilj ne opravdava niti služi takvom aktu mržnje".

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙