FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ban pozvao HRC na djelovanje u Zapadnoj Sahari

Autor: akoz
NEW YORK, 15. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je u petak UN-ovo Vijeće za ljudska prava (HRC) na djelovanje u spornom području Zapadne Sahare, ali ipak nije predložio i to da stanje ljudskih prava stalno nadgledaju mirovne snage UN-a.

Ured UN-ove Visoke povjerenice za ljudska prava predložio je da se u Banovo izvješće Vijeću sigurnosti uključi i poziv da se u misiju u Zapadnoj Sahari MINURSO, koja ima 230 pripadnika, uključi i skupina za praćenje ljudskih prava.

Predstavnici zapadnosaharskog pokreta za neovisnost Fronta Polisario, koji to odavno traže, u New Yorku su ustvrdilči da je jedan od prvih nacrta izvješća bio tajno dostavljen Maroku, koji je potom izvršio pritisak na UN da u izvješće ne uključi poziv. Dužnosnici UN-a su rekli da je uobičajeno da zemlje članice pokušavaju utjecati na takva izvješća.

U konačnoj verziji izvješća Ban je rekao da "očekuje angažiranje mehanizama HRC-a kako bi se neovisno, nepristrano i neprekidno odgovaralo na navodna kršenja univerzalnih prava naroda Zapadne Sahare",

Polisario optužuje Maroko za kršenje prava na tom području, što ta zemlja niječe. Marokanska aneksija Zapadne Share izazvala je oružani sukob s Polisarijom, a 1991. godine je postignuto primirje na temelju obećanja da će biti održan refrendum o sudbini tog teritorija, velikog poput Velike Britanije i bogatog fosfatima te, potencijalno, naftom i plinom. Refrendum su, međutim, onemogućile razlike između dviu strana oko pitanja tko će na referendumu imati pravo glasa.

(Hina) xakoz ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙