FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće HRT-a treba zauzeti stav o prigovorima politike

Autor: amat
ZAGREB, 21. travnja 2011. (Hina) - Vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) na sljedećoj će sjednici zauzeti stav hoće li raspravljati o prigovorima političkih stranaka na program javne televizije ili će taj posao, kao i u slučaju "običnih" pritužaba, prepustiti povjereniku za korisnike kojega bi HRT trebao dobiti početkom svibnja.

Povod za raspravu o prigovorima stranaka bilo je pismo SDP-a koji se "požalio" na emisiju "Puls Hrvatske" Branimira Bilića o korupciji. SDP je u pismu, među ostalim, ustvrdio da se Bilić koristio poluistinama i neprovjerenim činjenicama kako bi manipulirao javnošću i utjecao na stvaranje krivih zaključaka o SDP-u.

Iako će svi vijećnici cijelo pismo dobiti tek na idućoj sjednici, zahuktala se poduža rasprava u kojoj je predsjednica vijeća Nada Zgrabljić-Rotar tražila da se vijeće takvim prigovorima ubuduće ne bavi, a predsjednica nadzornog odbora Silvija Luks predložila da se sličnim pismima bavi povjerenik za gledatelje.

Privremeni glavni urednik informativnog programa Renato Kunić podsjetio je da je nakon prijepornog "Pulsa Hrvatske" u idućoj epizodi objavljen opsežan demanti i to ne samo na zahtjev SDP-a nego i IDS-a te HNS-a.

Vijećnik Josip Jović istaknuo je da je taj slučaj to ozbiljniji jer je riječ o "budućoj vladajućoj stranci" i predizbornom vremenu u kojem će sličnih pojava vjerojatno biti sve više.

Bez zaključka ostala je i rasprava o temi o navodnoj suradnji HRT-ovih novinara i urednika s PR-agencijama. Novu sumnju da se zaposlenici javne radiotelevizije bave prikrivenim marketingom pobudio je, po mišljenju vijećnika, predug prilog o gradnji replike bračkog Supetra u SAD-u.

Iako je bila predložena za raspravu, veće zanimanje vijećnika nije izazvala ni tema o suradnji zaposlenika s tvrtkama vanjske produkcije te o mogućem nadzoru.

No vijećnik Darko Grivičić izrazio je nezadovoljstvo Dnevnikom Zorana Šprajca u kojem se navodno pogrješno i neprofesionalno govorilo o proizvodnji mlijeka u Hrvatskoj, a požalio se i na način na koji se na javnoj televiziji govori o Domovinskom ratu.

Vijećnici su, među ostalim, urednicima informativnih emisija poručili da više paze na odabir gostiju kako se na javnoj televiziji ne bi stalno gledala iste osobe.

Direktorica programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić istaknula je i da će javna televizija privatnoj konkurenciji pokušati oteti gledatelje nekomercijalnim sadržajima te kvalitetnim programom uglavnom europske produkcije.

(Hina) xam yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙