FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra odluka o istražnom zatvoru za Mladinea

Autor: amat
ZAGREB, 27. travnja 2011. (Hina) - Bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea, ponovno uhićenog nakon samo devet dana slobode, USKOK-ovi bi istražitelji trebali ispitati u večernjim satima, dok bi se o mogućem određivanju istražnog zatvora na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo odlučiti sutra, nakon što se u sjedištu USKOK-a ispitaju suosumnjičenici uhićeni van Zagreba.

Mladineov odvjetnik Milenko Umičević kazao je da bi njegov branjenik u USKOK trebao biti doveden pod sumnjom da se s ostalim uhićenicima udružio zbog počinjenja kaznenog djela te zlouporabe položaja i ovlasti.

Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da USKOK za danas nije najavio dovođenje uhićenih pa se ročište na kojem će biti odlučeno o mogućem istražnom zatvoru očekuje tek sutra.

USKOK bi do tada trebao ispitati i osobe koje sumnjiči da su zajedno s Mladineom oštetili Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, među kojima je i vlasnik zadarske tvrtke "Odlagalište otpada" Miho Zrnić Marinović.

Uhićenje Zrnića Marinovića, koji je zbog poslova s Mladineom već bio u istražnom zatvoru, potvrdio je njegov odvjetnik Mate Matić. Nakon što mu je u Zadru pretražen stan Zrnić Marinović bi najkasnije do sutra ujutro trebao biti doveden u zagrebačko sjedište USKOK-a.

Matić očekuje da će nakon ispitivanja USKOK od suda zatražiti da mu se ponovno odredi pritvor, najvjerojatnije zbog utjecaja na svjedoke.

U Državnom odvjetništvu ili policiji nije bilo moguće dobiti službenu potvrdu identiteta ostalih uhićenika, no prema pisanju medija riječ je o bivšoj HDZ-ovoj saborskoj zastupnici Barbari Bešenić, vlasnici tvornice za reciklažu ambalažnog otpada BBS kraj Novog Marofa te Draganu Mioču, vlasniku tvrtke Retabl iz Metkovića koja se bavi otkupom plastične ambalaže.

Osumnjičeni su se navodno udružili u grupu koja je fiktivno prikazivala otkup PET ambalaže, a ustvari je izvlačila novac iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

USKOK protiv Mladineo vodi istragu od početka studenoga prošle godine kada je uhićen u aferi Fimi media u kojoj je s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Mladenom Barišićem i ostalima osumnjičen za izvlačenje više od 80 milijuna državnih kuna preko marketinške agencije u vlasništvu Nevenke Jurak.

Nakon gotovo šest mjeseci provedenih u istražnom zatvoru u Remetincu pušten je na slobodu uoči uskršnjih blagdana, 18. travnja. Kao mjera opreza određena mu je zabrana kontaktiranja svjedoka koji još nisu ispitani u drugoj istrazi, onoj o poslovanju Fonda s tvrtkom "Odlagalište otpada" koje je na štetu Fonda navodno nezakonito zaradilo gotovo 11 milijuna kuna.

(Hina) xam yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙