FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo-svijet-ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. travnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

ZAGREB/LUXEMBURG - Nove industrijske narudžbe u eurozoni u ovogodišnjoj su veljači na mjesečnoj razini porasle za 0,9 posto, dok su na razini 27-člane Europske unije uvećane za 1,2 posto, objavio je europski ured za statistiku Eurostat. U usporedbi s veljačom prošle godine, nove industrijske narudžbe porasle su na oba područja, za 21,3 posto u eurozoni i za 19,8 posto u Uniji, objavio je statistički ured EU-a. Među zemljama EU-a za koje su podaci dostupni, industrijske narudžbe na mjesečnoj su razini porasle u 13 zemalja članica, dok su pale u njih devet. Pritom su najveći rast narudžbi zabilježile Danska (16,3 posto) i Mađarska (10,9 posto), a najveći pad Rumunjska (4,7 posto), Litva (2,7 posto) i Češka (2,1 posto). Na godišnjoj razini industrijske narudžbe porasle su u svim zemljama članicama za koje su trenutno dostupni podaci. Pritom je najizrazitiji rast narudžbi imala Estonija (60,1 posto), Danska (57,9 posto) i Latvija (56,1 posto), a najslabiji Velika Britanija (7,1 posto), Španjolska (10,0 posto) i Češka (12,5 posto).

TOKIO - Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Standard & Poor's snizila je u srijedu prognozu za kreditni rejting Japana iz stabilne u negativnu, zaprijetivši novim sniženjem rejtinga te zemlje za dugoročno zaduživanje. Agencija je pritom upozorila da će golemi troškovi obnove nakon prošlomjesečnog razornog potresa pogoditi ionako slabe državne financije ako političari ne postignu dogovor o povećanju poreza. Japanu je zasad potvrđen dugoročni rejting 'AA-', najniže ocijenjeni od neke od vodećih agencija za rejtinge. Agencija procjenjuje da bi troškovi obnove Japana mogli iznositi između 20.000 i 50.000 milijardi jena (od 245 milijardi do 613 milijardi dolara). Japanska vlada, pak, procjenjuje da će troškovi biti u visini do 25.000 milijardi jena, pritom ne uzimajući u obzir troškove nuklearne katastrofe.

ZAGREB - Nove konzultacije europskih socijalnih partnera, poslodavaca i sindikata o reviziji europske direktive o radnom vremenu, trebale bi početi ovoga ljeta, a najkasnije do jeseni, nakon propalih pregovora o reformi te europske direktive u 2009, najavljuju europski mediji. Socijalni partneri navodno su spremni početi pregovore najranije u lipnju, ali u svakom slučaju prije rujna. Pregovori o promjenama odnosno amandmanima na direktivu propali su 2009. nakon što je Britanija, uz još nekoliko drugih zemalja članica, odbila odustati od izuzeća iz europskog 48-satnog radnog vremena. Radno vrijeme dugogodišnji je kamen spoticanja na razini EU-a. BusinessEurope, vodeći socijalni partner koji predstavlja poslodavce, smatra da bi se pregovarati trebalo samo o pitanjima oko kojih je moguće postići kompromis, što znači o dežurstvima, ali ne i o izuzećima. S druge strane, Europska konfederacija sindikata, poziva na sveobuhvatne pregovore u koje bi bila uključena sva pitanja, pa tako i izuzeća. Zastupnici Europskog parlamenta skeptični su oko toga mogu li dvije strane postići dogovor. Po europskim pravilima, Komisija neće pokrenuti nikakvu akciju ako socijalni partneri pokrenu dijalog već će čekati njegove rezultate.

MOSKVA - Rusija, najveći svjetski proizvođač nafte, sučeljava se s nestašicama goriva koje bi mogle biti sve teže. Naredba premijera Vladimira Putina naftnim kompanijama da stave pod kontrolu cijene benzina na domaćem tržištu dovelo do odluke kompanija da povećaju izvoz. Putin je u veljači od naftnih kompanija zatražio da obuzdaju cijene benzina i nakon toga počela je padati isporuka benzina domaćem tržištu što je prošlog vikenda dovelo do nestašice goriva na gotovo svim privatnim benzinskim postajama u regiji Altaju. Najveća ruska naftna kompanija Rosneft koja je priznala da ne može zadovoljiti potrebe veleprodajnog tržišta počela je ograničavati i količine koje dostavlja vlastitim benzinskim postajama. Problemi u veleprodaji se bilježe već i na području Sankt Peterburga kao i Moskve. Rusija je u prvom tromjesečju 2011. željezničkim putem izvezla dva milijuna tona nafte, 40 posto više nego u istom razdoblju 2010. Isporuke na domaćem tržištu pale su šest posto u istom razdoblju na 5,7 milijuna tona, dok je proizvodnja ostala na istoj razini. Benzin na području Moskve stoji oko 4,5 kune po litri, a u udaljenijim područjima Rusije benzin je i nešto skuplji.

KAIRO - Nepoznate osobe u srijedu su digle u zrak plinovod u Egiptu kojim se plin doprema u Izrael i u Jordan, zbog čega su vlasti morale prekinuti isporuku, rekao je sigurnosni izvor, a prenijela je službena agencija Mena. Ovo je drugi napad na taj plinovod u nepuna tri mjeseca. Sabotaža je izvedena u središtu za distribuciju i izvoz plina u Izrael i Jordan, rekla je agncija. Sigurnosni izvor tvrdi da je bomba aktivirana daljinski i da je isporuka prekinuta. Egipat osigurava 43 posto izraelskih potreba za prirodnim plinom, uglavnom za električne centrale. Nekolicinu bivših članova svrgnutog egipatskog režima, među kojima i dvojicu ministara, očekuje suđenje zbog prodaje zemnog plina Izraelu po cijeni nižoj od tržišne.

HELSINKI - Finska Nokia objavila je da planira otpustiti četiri tisuće zaposlenih, a daljnja tri tisuće radna mjesta namjerava prebaciti u tvrtku Accenture, kako bi srezala godišnju potrošnje za milijardu eura. Ukidanje četiri tisuće radnih mjesta najvećim bi se dijelom trebalo provesti u Finskoj, Danskoj i Britaniji, objavio je taj najveći svjetski proizvođač mobilnih telefona. Izvijestio je nadalje da softverske aktivnosti Symbiana planira prebaciti na tvrtku Accenture, koja će pružati usluge mobilnog softvera Nokiji za buduće pametne telefone. Nokia u proteklih nekoliko godina bilježi snažan pad svojeg udjela na tržištu pametnih telefona, uslijed jačanja njegovih konkurenata Applea te drugih proizvođača. U suočavanju s padom svojeg poslovanja na području pametnih telefona, tvrtka je u veljači najavila korištenje Microsoftovog softvera umjesto vlastite platforme Symbian. Time bi omogućila smanjenje ulaganja u poslovna istraživanja i razvoj za milijardu eura, ili 18 posto, do 2013., s 5,65 milijardi eura koliko su ti troškovi iznosili u 2010.

STOCKHOLM - Švedski Ericsson, svjetski lider u proizvodnji telekomunikacijske opreme, izvijestio je danas o čak 224 posto većoj neto dobiti u prvom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ugodno iznenadivši analitičare. U prva tri mjeseca ove godine Ericsson je ostvario 4,1 milijardu kruna neto dobiti, što iznosi oko 460 milijuna eura. To je čak tri milijarde kruna više od očekivanja analitičara. Snažan rast dobiti ponajviše je rezultat rasta prihoda od prodaje, i to za 17 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 53 milijarde kruna. Pritom su prihodi na sjevernoameričkom tržištu skočili za 39 posto, a u središnjoj Aziji za 46 posto. Predsjednik uprave i izvršni direktor Ericssona Hans Vestberg kazao je da je kompanija nastavila povećavati tržišni udio u segmentu opreme za mobilne uređaje treće generacije te da je "u najmanju ruku" zadržala svoj udio koji premašuje 50 posto na području opreme za mobilne uređaje četvrte generacije.

ZUERICH - Američki farmaceutski div Johnson & Johnson dogovorio je preuzimanje švicarskog proizvođača medicinske opreme Synthes Inc u sklopu svoje dosad najveće akvizicije vrijedne 19 milijardi švicarskih franaka (21,6 milijardi dolara). Time bi se proširilo poslovanje tvrtke vezano uz ortopedska pomagala. U sklopu postignutog sporazuma, koji se očekivao nakon što je Synthes 18. travnja priopćio da je u pregovorima s J&J-om, američka će kozmetička i farmaceutska tvrtka isplatiti 159 franaka u gotovini i dionicama za svaku Synthesovu dionicu, priopćile su dvije kompanije. To je premija od 8,5 posto u odnosu na cijenu Synthesovih dionica na zatvaranju u utorak. Akvizicija bi trebala biti zaključena u prvoj polovici 2012. i ima potporu upravnih odbora obiju kompanija, a J&J-u će omogućiti zauzimanje vodeće pozicije na tržištu opreme za liječenje tjelesnih trauma.

ISTANBUL - Turska planira izgraditi kanal širok 150 metara koji će povezati Crno i Mramorno more čime će se rasteretiti tjesnac Bospor, objavio je u srijedu turski premijer Recep Erdogan. "Zasukat ćemo rukave za istanbulski kanal, jedan od najvećih projekata stoljeća, koji će zasjeniti Panamski kanal i Suez", kazao je Erdogan u televizijskom obraćanju. Preliminarna studija projekta koja bi trajala dvije godine započet će nakon parlamentarnih izbora u lipnju, najavio je Erdogan bez odavanja podataka o financijskim aspektima projekta. Oporba je odmah odgovorila da se radi o praznom predizbornom obećanju. Kanal će biti dugačak 40 do 50 kilometara, širok 150 metara i dubok 25 metara. Čitav projekt uključuje i izgradnju treće zračne luke u Istanbulu kao i luke u blizini kanala.

LONDON - Cijene nafte na londonskom tržištu u srijedu su premašile 124 dolara za barel, zahvaljujući slabom dolaru kojeg pogađa uvjerenje ulagača da će američka središnja banka Fed zadržati svoju popustljivu monetarnu politiku. U takvom okruženju nafta je na tržištu u Londonu poskupjela 31 cent, na 124,45 dolara za barel. Na američkom je tržištu barel nafte poskupio 22 centa, na 112,43 dolara. Cijene sirove nafte na američkom su tržištu do sad u ovoj godini skočile 23 posto. Potrošači najvećeg svjetskog gospodarstva počinju polako sve snažnije osjećati posljedice viših cijena goriva. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na internetskoj stranici objavila da je cijena barela košarice nafte tog kartela u utorak iznosila 118,96 dolara, što je za 42 centa manje nego dan ranije.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u srijedu su podršku dobivali od snažnih rezultata poslovanja čitavog niza kompanija, uključujući Ericsson. Indeks londonske burze FTSE tako je bio u plusu 0,23 posto, na 6.083 bodova, a frankfurtski DAX je dosegao 7.416 bodova, ojačavši pritom 0,82 posto. Pariški CAC je bio na dobitku 0,69 posto, popevši se na 4.073 boda. "Do sada smo imali snažnu sezonu objave poslovnih izvješća u SAD-u, a u Europi nije bilo većih problema, iako je još rano za konačnu ocjenu", rekao je strateg Graham Secker iz Morgan Stanleya. Dionica švedskog proizvođača telekomunikacijske opreme Ericssona poskočila je 9,6 posto nakon objave snažnih poslovnih rezultata u prvom tromjesečju. Nokijina je, pak, dionica ojačala 2,7 posto nakon objave da planira otpustiti četiri tisuće radnika a daljnjih tri tisuće radnih mjesta prebaciti u tvrtku Accenture kako bi smanjila troškove. Bolji od očekivanja rezultati poslovanja podigli su i cijenu dionica francuskog proizvođača automobila Renaulta, za 4,7 posto. Na strani rijetkih gubitnika bio je, pak, britanski zajmodavac Barclays, s padom cijena dionica od 4,8 posto nakon izvješća o padu dobiti u prvom tromjesečju.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica skočile na najviše razine u gotovo tri godine, zahvaljujući odličnim tromjesečnim poslovnim rezultatima niza kompanija i rastu povjerenja potrošača. Dow Jones indeks ojačao je 115 bodova, ili 0,93 posto, na 12.595 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,90 posto, na 1.347 bodova, a Nasdaq indeks 0,77 posto, na 2.847 bodova. Za S&P 500 i Dow Jones indeks to su najviše razine od lipnja 2008., a za Nasdaq indeks od listopada 2007. godine. Jučer su porasle cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše je, gotovo 2 posto, ojačao industrijski sektor, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija. Analitičari očekuju da će Fed ostaviti ključne kamate nepromijenjene na rekordno niskim razinama i ostati pri odluci da u lipnju okonča plan o kupnji 600 milijardi dolara vrijednih državnih obveznica.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, jer je ulagače ohrabrio jučerašnji skok vodećih indeksa na Wall Streetu na najviše razine u gotovo tri godine. Istodobno je vrijednost dolara prema košarici valuta pala na najnižu razinu od 2008. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu 1,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Singapuru ojačale između 0,1 i 0,6 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u plusu 0,6 posto, dosegnuvši najvišu razinu od siječnja 2008. Pozitivno je na tržište utjecao i podatak o 1,4-postotnom rastu bruto domaćeg proizvoda u Južnoj Koreji, što je već deveto tromjesečje za redom kako tamošnje gospodarstvo jača.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙