FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 27. travnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović od subote će boraviti u višednevnom posjetu Sjedinjenim Državama tijekom kojeg će o bilateralnoj i multilateralnoj suradnji dviju zemalja, te o hrvatskom pristupanju EU i stabilizaciji u regiji, razgovarati s potpredsjednikom Joe Bidenom, državnom tajnicom Hillary Clinton te sa zastupnicima u američkom Kongresu. Cilj posjeta je uspostaviti i održati saveznički dijalog sa SAD-om na najvišoj razini, uzajamno se informirati o onome što je najbitnije za Hrvatsku i održati SAD u dobrom partnerskom odnosu, kazao je u utorak visoki hrvatski dužnosnik. U američko-hrvatskim razgovorima bit će riječi o hrvatskom pristupanju Europskoj uniji, stabilizaciji jugoistočnog susjedstva Hrvatske, multilateralnoj suradnji na sigurnosnom i drugim planovima te o gospodarskoj suradnji, dodao je dužnosnik tražeći da ostane neimenovan. Očekuje se da će na Josipovićevim sastancima s potpredsjednikom Bidenom i državnom tajnicom Clinton, razgovarati o američko-hrvatskoj suradnji u Afganistanu, te o stanju na Mediteranu.

KAIRO

Nepoznate osobe u srijedu su digle u zrak plinovod u Egiptu kojim se plin doprema u Izrael i u Jordan, zbog čega su vlasti morale prekinuti isporuku, rekao je sigurnosni izvor, a prenijela je službena agencija Mena. Ovo je drugi napad na taj plinovod u nepuna tri mjeseca. Zasad se ne zna ima li žrtava. Kako je javila Mena, na mjestu eksplozije koja se dogodila na dionici u selu Al-Sabilu, blizu grada Al-Ariša na Sinaju, diže se plamen visok dvadesetak metara. Oružane snage stigle su na mjesto događaja ali zasad ne uspijevaju svladati požar, dodaje Mena. Sabotaža je izvedena u središtu za distribuciju i izvoz plina u Izrael i Jordan.

NATIONAL HARBOR

Odlazak libijskog čelnika Moamera Gadafija s vlasti mogao bi kratkoročno otežati borbu Sjedinjenih Država s terorizmom, ocijenio je u utorak bivši direktor CIA-e Michael Hayden, koji misli da je Gadafi bio dobar partner. Direktor američke obavještajne agencije u razdoblju od 2006. do 2009. rekao je na jednoj konferenciji da je CIA dobro surađivala s Moamerom Gadafijem i Musom Kusom, njegovim ministrom vanjskih poslova koji je početkom travnja pobjegao iz zemlje. "Što god vi mislili o Gadafiju i Musi Kusi, bili su dobri i bili su dobri partneri u borbi s terorizmom", rekao je Hayden. I sirijski predsjednik Bašar al-Asad je "prilično dobar" u borbi sa sunitskim ekstremistima, ali podupire radikalne šijite, ocijenio je Hayden.

SAN FRANCISCO

Japanska tvrtka Sony objavila je u utorak da su hakeri ukrali osobne podatke milijuna korisnika, među kojima i njihove lozinke, zbog čega je 20. travnja isključila mrežu PlayStation koja njezine konzole za videoigrice povezuje s internetom. Glasnogovornik Sonyja Patrick Seybold rekao je da su hakeri napali interaktivni portal koji PlayStation 3 (PS3) povezuje s internetskim igricama i filmovima i domogli se osobnih podataka korisnika kao što su njihovo ime, poštanska i elektronička adresa, datum rođenja, lozinka, a možda i broj kreditne kartice. Mreža PlayStation ima 75 milijuna korisnika u svijetu. Zbog tog "upada izvana" Sony je 20. travnja isključio svoju mrežu PlayStation Network i svoj on-line glazbeni servis Qriocity, dodao je Seybold. Strahuje se da bi se ukradeni podaci mogli zlorabiti u svrhu prijevare. Sony ne isključuje mogućnost da su ukradeni i brojevi bankovnih kartica.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙