FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 23. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Ivan Jarnjak, koji je od kraja 1996. do kraja 2000. bio predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost (UNS) izjavio je danas novinarima da je temeljem odluke vlade od 1999. bio sudionik povjerenstva za popisivanje i selekciju dokumenata u Uredu predsjednika i da o tim dokumentima postoje zapisnici, a odbacio je tvrdnje bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji je rekao da je Jarnjak čitao i izdvajao one transkripte koji su mu se činili zanimljivima. Jarnjak je rekao danas novinarima, očitujući se na aktualne Mesićeve tvrdnje vezane uz "dilanje" dokumenata iz Ureda predsjednika, da su nakon pregledavanja dokumenata utvrdili što kome pripada. "Svaki dokument je označen, zapisan i postoje zapisnici u Uredu predsjednika o preuzimanju", naglasio je Jarnjak, koji se novinarima obratio pred svojom kućom. Kazao je da je Vladimir Šeks preuzeo dokumente za HDZ, Miroslav Tuđman za obitelj a da je ono ostalo, ostalo u Uredu predsjednika. "Postoje zapisnici točno o preuzimanju i koji su to dokumenti odnijeti u koji ured, odnosno, koji su ostali u Uredu predsjednika", rekao je. Upitan jesu li tijekom češljanja ipak odneseni neki dokumenti, Jarnjak se upitao otkud bi netko to mogao znati. Rekao je da bi Mesić trebao navesti koji su dokumenti odneseni. "Neka kaže koji dokumenti, na koji način". Na navod Mesića da je premalo transkripata razgovora između njega i pokojnog predsjednika, Jarnjak je rekao da ga je predsjednik 1996. smijenio s mjesta ministra i da nisu imali više odnos kakav su imali ranije. Kad je Meseić toliko zaljubljen u istinu, dodao je Jarnjak, neka braniteljima generala u Haagu da transkripte svog tajnog svjedočenja u Haagu i neka kaže sve što je tamo rekao.

ZAGREB

Vladimir Šeks izjavio je danas da je kao vršitelj dužnosti predsjednika HDZ-a u ime stranke preuzeo transkripte u Uredu predsjednika koji su se odnosili na rad HDZ-a i da o tom preuzimanju postoji zapisnik. "Ja sam kao vršitelj dužnosti predsjednika HDZ-a od strane tadašnjeg predstojnika Ureda predsjednika Ivice Kostovića pozvan u Ured predsjednika i došao sam zajedno s Ivom Sanaderom, koji je bio član predsjedništva HDZ-a, i preuzeo sam u ime HDZ-a transkripte koji su bili vezani uz djelovanje HDZ-a", rekao je večeras Šeks Hini. Dodao je da su se transkripti odnosili isključivo na razgovore koje je tadašnji predsjednik RH i HDZ-a Franjo Tuđman vodio s različitim ljudima iz HDZ-a. Jedan dio transkripata koji su se odnosili na obitelj Tuđman preuzeo je Miroslav Tuđman, kazao je Šeks. Ustvrdio je da je transkripte preuzeo komisijski. "To sam ja komisijski preuzeo, potpisao preuzimanje i predao ih u HDZ", kazao je Šeks. Rekao je da o primopredaji postoji zapisnik u kojem je potpisao da preuzima točno određene transkripte s klasifikacijskim brojem. "Primjerice, klasifikacijski transkript pod brojem tim i tim", kazao je. U opću ocjenu tvrdnji koje je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić iznio u svom tekstu za Novi list Šeks nije želio ulaziti. Mesić je u tom tekstu golemom laži nazvao tvrdnje da je po dolasku na Pantovčak preuzeo svu dokumentaciju svoga prethodnika, navodeći da su ti dokumenti, uključujući i "famozne transkripte", bili porazbacani po cijelom uredu. Rekao je da je, uz ostale, dio transkripata preuzeo Vladimir Šeks.

ZAGREB

Miroslav Tuđman, sin pokojnoga predsjednika Franje Tuđmana, izjavio je danas da nikada nije imao pristup niti je sudjelovao u selekciji transkripata iz Ureda predsjednika već je nakon smrti svog oca došao kako bi preuzeo njegove bilješke i osobne stvari. Objasnio je da je preuzeo bilješke i osobne stvari svoga pokojnog oca nakon što je vladino povjerenstvo, osnovano s tom svrhom, utvrdilo koja se dokumentacija odnosila na rad predsjednika Tuđmana, a što su bile njegove osobne stvari. "Došao sam preuzeti privatne bilješke i stvari, a ni prije niti poslije toga nisam dolazio na Pantovčak", izjavio je za Hinu Miroslav Tuđman dodavši kako o tome postoje i provjerljive službene zabilješke. Ustvrdio je kako, osim što Stjepan Mesić laže kada ga dovodi u vezu s dokumentima iz Ureda predsjednika, nije istinita ni Mesićeva tvrdnja da je dokumentacija u uredu bila nesređena jer su, kaže Miroslav Tuđman, transkripti bilo pod izuzetnom regulacijom i kontrolom. Ističe i da je sva ta dokumentacija, suprotno Mesićevim tvrdnjama, bila klasificirana i nosila oznaku tajnosti.

ZAGREB

Nekadašnja savjetnica prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i zamjenica predstojnika njegova ureda Vesna Škare-Ožbolt tvrdi da je prilikom predaje ureda Tuđmanovom nasljedniku Stjepanu Mesiću sva dokumentacija bila na svome mjestu, a transkripti pod šifrom te da je sve, zajedno s uredom, predala novom predsjedniku. Vesna Škare-Ožbolt očitovala se na tvrdnje bivšega predsjednika Stjepana Mesića da je kod preuzimanja Ureda predsjednika zatekao dokumentaciju u totalnom kaosu te da ni jedna omotnica s povjerljivom dokumentacijom nije bila zapečaćena, ustvrdivši da je prilikom predaje ureda sve bilo na svome mjestu. "Ako smo legalisti i ako je nešto nedostajalo onda se to ne govori 11 godina kasnije, već je trebalo istoga trenutka pozvati policiju, državno odvjetništvo i tajne službe kako bi se utvrdilo koja dokumentacija nedostaje i tko ju je odnio", izjavila je za Hinu Škare-Ožbolt. Objasnila je da se dokumentacija u Uredu predsjednika pohranjivala na tri mjesta te je, po njezinoj ocjeni, "očito da onaj tko je Mesiću pisao tekst nije bio upoznat sa svime". U Kabinetu predsjednika, kaže, nalazila se pisana dokumentacija vezana uz njegov svakodnevni rad - bilješke, izvještaji veleposlanika, obavještajne zajednice itd. Drugi dio dokumentacije, koji su činili samo transkripti, bio pohranjen u prostoriji pokraj kabineta predstojnika ureda. Riječ je, navodi Škare-Ožbolt, o usmenoj korespondenciji koja se odnosila na razgovore s drugim državnicima, predsjednikove razgovore u četiri oka s pojedinim osobama, sjednice Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti (VONS), predsjedničkih vijeća, razgovore s izaslanicima itd. Radilo se o strogo povjerljivoj dokumentaciji ili onoj s oznakom državne tajne. Treće mjesto za pohranu bila je arhiva u podrumu glavne zgrade u kojoj su se nalazili pokloni i ostala dokumentacija poput pisama građana, bilješki savjetnika itd.

OSIJEK

Predsjednik stranke "Hrvatska straža" i bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić danas je u Osijeku ocijenio lažnom izjavu bivšega predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića da je on (Mesić) bio nazočan "kada je jedan tadašnji ministar, koji je također ovih dana prilično glasan, referirao Tuđmanu da se srpska sela u zapadnoj Slavoniji pale u tri smjene". Na današnjoj konferenciji za novinare Vekić je tu izjavu bivšega hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića ocijenio napadom na prvoga hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. Istaknuo je kako je tim istupom Stjepan Mesić ustvrdio da je tadašnje "hrvatsko političko i vojno vodstvo znalo što se događa, ali da to nije spriječilo". Vekić smatra da time bivši predsjednik Mesić proziva njega i pokojnoga predsjednika Franju Tuđmana, ali da, kako je rekao, pritom i laže te ustvrdio da su "neke kuće spaljene, a bile bi spaljene i opet, jer su predstavljale uporišta teroristima". "Tamo nije ubijen ni jedan civil, jer su civili napustili svoja sela. To su sela, sa srpskim stanovništvom, ali to su četnička sela", ustvrdio je Vekić. Kao dokaz za svoju tvrdnju spomenuo je zločine u mjestima Četekovac, Voćin, Mikleuš i Balinci gdje, kako je rekao, "Hrvate nije ubijala JNA, ni dobrovoljci iz Srbije i Crne Gore, već mjesni četnici, za čijim spaljenim kućama sada žali Stjepan Mesić".

SPLIT

Zbog krijumčarenja droge policija je danas istražnom sucu u Splitu privela 41-godišnjeg državljanin Srbije i 31-godišnjaka s područja Trogira, koji su uhićeni jučer, kad je u vozilu 41-godišnjaka nađeno više od 2,5 kilograma amfetamina. "U vozilu beogradskih registracijskih oznaka državljanina Republike Srbije, na području Trogira, pronađeno je 2 kilograma i 563 grama opojne droge amfetamin tzv. 'speed' čija se vrijednost cijeni na više od 500.000 kuna", rekao je danas popodne na izvanrednoj konferenciji za novinare načelnik Sektora kriminalističke policije PU splitsko-salmatinske Ante Matković. Dodao je kako je u "detekciji droge" pomagao i službeni pas. Osnovano se sumnja da je 41-godišnjak iz Srbije, prema prethodnom dogovoru s 31-godišnjakom s područja Trogira, tu drogu skrivenu u vozilu prokrijumčario iz Srbije preko Bosne i Hercegovine. Radi se o "vrlo vrijednoj količini" opojne droge, koja na područje Hrtavske dolazi uoči predstojeće turističke sezone, i mi ćemo s kolegama iz Srbije i BiH nastaviti kriminalističku obradu te osobe i grupacije kojoj je pripadala, kazao je Matković.

ZAGREB

Prilikom redovnih poslova održavanja centralne rashladne stanice u Krašu došlo do istjecanja manje količine amonijaka iz rashladnog sustava, no opasnosti za ljude nije bilo, priopćio je Ured grada Zagreba za upravljanje u hitnim situacijama. Zbog prijave građana da se iz tvornice Kraš širi neugodan miris, Centar 112 kontaktirao je u 14,30 sati Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Na teren su izašli djelatnici Ureda, a pozvana je i dežurna inspektorica zaštite okoliša. U Krašu je utvrđeno da je prilikom redovnih poslova održavanja (remonta) centralne rashladne stanice došlo do istjecanja manje količine amonijaka iz rashladnog sustava - između 10 i 20 kilograma. Amonijak je zaostao u sustavu nakon što je jučer izvučeno 4500 kilograma amonijaka vakuumskim pumpama. Postupak remonta se radi zbog izmjene i dodavanja ulja u rashladnom sustavu. Opasnosti za ljude nije bilo, a situacija je u potpunosti sanirana.

SPLIT

Instalacija skulptura "Posljednja večera" autora Zvonimira Mihanovića, postavljena uoči Uskrsa na splitskom Peristilu, danas je izazvala pozornost turista. Prolaznici i turističke grupe su se zaustavljale i mnogi su fotografirali instalaciju, koja skulpturalno u prirodnoj veličini prikazuje Isusa i 12 apostola u trenutku lomljenja kruha za stolom. Mihanovićev prikaz Posljednje večere bio je prošle godine izložen i na zagrebačkom Trgu Bana Jelačića, a prvotno je bio izložen 2009. godine u Buenos Airesu u Argenitni. Figure Isusa i apostola izrađene su od brodske plastike i ukupno su teške, kako se doznaje, oko 800 kilograma.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙