FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 22. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

OSIJEK

Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) donijelo je rješenje o odbacivanju kaznene prijave koju je Ivan Zovak podnio protiv potpredsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, izvijestilo je ŽDO na svojim internetskim stranicama. U priopćenju za javnost navodi se kako je kaznena prijava odbačena jer prijavljeno djelo ne sadrži obilježja kaznenog djela, koje se navodi u prijavi, niti ikojega drugog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti. Dodaje se kako je prijavitelj Zovak tvrdio da je Vladimir Šeks "odgovoran za neuspjeh vojne akcije, poduzete 22. srpnja 1991., napadom na selo Mirkovce, kad je poginulo deset pripadnika Zbora narodne garde". ŽDO navodi kako su u tijeku pretkaznenog postupka obavljeni razgovori s podnositeljem prijave i prijavljenikom, pribavljene su izjave sudionika inkriminiranih događaja i drugih osoba koje raspolažu važnim podatcima, relevantna službena dokumentacija te poduzete druge radnje radi provjere utemeljenosti prijave. "Analizom tako utvrđena činjenična stanja, utvrđeno je da Vladimir Šeks u inkriminirano vrijeme nije obnašao dužnost predsjednika kriznog štaba za istočnu Slavoniju i Baranju, niti je u navedenoj vojnoj akciji sudjelovao onako kako to ističe podnositelj prijave te se stoga u njegovim radnjama ne stječu obilježja ni prijavljenog ni ikojega drugog kaznenog djela", navodi u priopćenju ŽDO.

ZAGREB

Protiv bivšeg člana uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ante Despota USKOK je pokrenuo istragu zbog sumnje da je zlouporabio položaj i ovlasti te primio oko 60 tisuća eura mita od tvrtaka koje su poslovale s HEP-om, a sudac istrage odlučio je zadržati ga mjesec dana u istražnom zatvoru. Despotu je zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, njih 34 koje treba ispitati u istrazi zbog pet kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i primanja mita. Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić odbio je prijedlog USKOK-a da se Despotu zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela s obzirom na to da on više ne radi u HEP-u, niti u kojem drugom javnom poduzeću, izvijestio je Županijski sud na svojim internetskim stranicama. USKOK sumnja da je 54-godišnji Despot kao član Uprave HEP-a nadležan za proizvodnju i predsjednik Nadzornog odbora HEP-Proizvodnja od ožujka 2006. do lipnja 2007. u više navrata od predstavnika raznih tvrtki koje su poslovale s nacionalnom eloektroenergetskom kompanijom tražio mito i to u iznosu od 5 ili 10 posto od ugovorenih poslova, čija vrijednost se kretala od 6,9 milijuna do 74,7 milijuna kuna. Despot je uhićen rano jutros u svom stanu u Bužanovoj ulici koji su policajci pretresli u potrazi za dokazima. Pred USKOK-ovim istražiteljima branio se šutnjom. Široj javnosti postao je poznat kao zet bivšeg šefa carine i rizničara HDZ-a Mladena Barišića uhićenog u aferi Fimi media.

LABIN

Istarski župan Ivan Jakovčić danas je u Labinu na konferenciji "Istra 2015: puna zaposlenost-trajna konkurentnost" ustvrdio kako se bez konsenzusa, partnerstva i otvorenosti ne može postići puna zaposlenost i trajna konkurentnost. Konferencija je okupila istarske gradonačelnike i općinske načelnike te brojne gospodarstvenike. "Istra ne želi biti prosječna regija jer kao takva neće opstati, nego jedino ako bude najbolja", kazao je Jakovčić dodavši kako Istru više ne zanima da bude najbolja u Hrvatskoj, nego da bude vodeća među snažnim talijanskim, austrijskim i slovenskim regijama. Po njegovim riječima Istra treba stati uz bok najjačih europskih regija, a to se može postići, smatra, "ako u Istri budu svi zajedno, neovisno o političkoj pripadnosti, spremni iskreno, konsenzusom i partnerstvom ostvarivati projekte za koje će se županija zauzimati idućih godina". Župan je istaknuo kako je za ostvarenje tih ciljeva vrlo bitno učvrstiti sve razine vlasti - od predsjednika države, vlade do Istarske županije te gradova i općina u Istri. Osim toga, dodao je, treba ostvariti partnerstvo istarskoga javnog i privatnog sektora, a izlazak iz krize mora se, po njegovoj ocjeni, osloniti na uspješne istarske tradicijske sektore, poput turizma i industrije.

ZAGREB

Država je preko Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) potpisala ugovore s 11 banaka, od ukupno 12 koje su se javile na natječaj, i koje će građanima ponuditi efektivne kamatne stope od 4,44 do 4,95 posto za subvencionirane stambene kredite po zakonu o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita, objavilo je danas na svojim internetskim stranicama ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Glasnogovornica ministarstva Kata Gojević rekla je da ugovor jedino nije potpisan s Istarskom kreditnom bankom u Umagu. Popis poslovnih banaka s kojima je sklopljen ugovor objavio je APN, navodi ministarstvo i na svojim internetskim stranicama navodi da su to: Erste&Steiermarkische bank (EKS 4,95 posto), Hrvatska poštanska banka (EKS 4,95 posto), Hypo-Alpe-Adria-Bank d.d. (EKS 4,50 posto), OTP banka (EKS 4,44 posto), Privredna banka Zagreb (4,59 posto), Raiffeisen banka Zagreb (4,56 posto), Raiffeisen stambena štedionica (4,70 do 4,88 posto), Societe generale-Splitska banka (4,89 posto), Volksbank d.d. (4,95 posto), Zagrebačka banka (4,61 posto) i Zagrebačka banka - Prva stambena štedionica (4,73 posto). Ministarstvo podsjeća da je zakon o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita stupio na snagu 24. ožujka.

ZAGREB

Iz Ženske mreže Hrvatske i Ženske sindikalne grupe danas su u priopćenju istaknule kako su šokirane "političkom bahatošću odgovora na pitanja o tome zašto se ukidaju uredi posebnih pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, djece i osoba s invaliditetom" te hoće li pučki pravobanitelj ojačati i u zaštiti ženskih ljudskih prava. Također su šokirane činjenicom što se zakon o pučkom pravobranitelju pisao u skrovitosti ministarstva pravosuđa, bez sudjelovanja ženskih grupa i samih pravobraniteljica. "Iz ministarstva pravosuđa su obrazložili na izričite upite novinara i ženskih grupa kako je cilj osnažiti ured pučkog pravobranitelja te neizravno udovoljiti uvjete iz 23. poglavlja - pravosuđe i temeljna prava. Treći 'razlog' koji se mogao naći u medijima jest da se time pridonosi toliko potrebnoj štednji. Kad to ne bi bilo tako izrečeno od uglednih državnih dužnosnika, bilo bi tužno u kojoj mjeri pojedinci improviziraju i fantaziraju", ocjenjuju u priopćenju Ženske udruge i Ženske sindikalne grupe okupljene u prosvjedu protiv ukidanja posebnih pravobranitelja/ca. Poručuju da je vlada, ako je štednja u pitanju, mogla bitno više uštedjeti ako ukine ili barem smanji broj svojih nerazumljivih agencija svih vrsta, zatim različite subvencije, ako oduzme nezakonito stečenu imovinu ili barem racionalnim upravljanjem državnom imovinom.

ZAGREB

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zahvalio je na uskrsnim čestitkama predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, predsjednici Vlade Jadranki Kosor i predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću. Predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću kardinal Bozanić zahvalio je na uskrsnim čestitkama te njemu i njegovim suradnicima zaželio je obilje Božje pomoći u vršenju odgovornih dužnosti na dobrobit svih građana Republike Hrvatske. Predsjednici Vlade Jadranki Kosor kardinal Bozanić Uskrs je čestitao i zaželio obilje uskrsne radosti te da joj "dioništvo u vazmenome otajstvu bude snažni poticaj za izvršavanje odgovorne službe". U uskrsnoj čestitki predsjedniku Hrvatskoga sabora Luki Bebiću, kardinal Bozanić je njemu i svim zastupnicama i zastupnicima zaželio "obilje uskrsnoga svjetla u prosuđivanju i donošenju odluka na dobrobit hrvatskoga naroda".

ZAGREB

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zahvalio je na čestitkama te uputio uskrsne čestitke patrijarhu srpskom gospodinu Irineju i mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom i cijele Italije gospodinu Jovanu Pavloviću. U uskrsnoj čestitki patrijarhu srpskom Irineju, episkopima, svećenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vjernicima povjerenim njegovoj pastirskoj službi, kaže se, među ostalim: "Isusov križ, njegova smrt i uskrsnuće, prva su i posljednja istina, vrijednost i putokaz za vjernike, za Crkvu i cijeli svijet. U tu istinu vjerujemo, na njoj gradimo svoj život i radimo za istinsko dobro svakog čovjeka. S tim mislima dijelim s Vama bratsko zajedništvo vjere te Vas najsrdačnije u Kristu pozdravljam." Kardinal Bozanić zaželio je sretan i blagoslovljen Uskrs mitropolitu zagrebačko -ljubljanskom i cijele Italije gospodinu Jovanu Pavloviću, svećenstvu i monaštvu te pravoslavnim vjernicima njegove Eparhije. "Neka vjera u uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista, koja je zajednička svim kršćanima, rasvijetli naša srca i unese u njih radost koju su doživjeli apostoli vidjevši Uskrsnuloga", kaže se među ostalim u čestitki, koju je medijima prenio Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

ZADAR

Ribar s otoka Molata izvukao je jutros u svojoj mreži 10 metara dugog i nekoliko tona teškog morskog psa, koji se po svemu sudeći zapetljao u mrežu i uginuo. Ribar Dinko Martedić pretpostavlja da se radi o "planktonašu". Kad su on i njegov kolega izvukli mrežu i vidjeli "ulov", pozvali su Pomorsku policiju. Kako je životinja već bila uginula, policajci su ju fotografirali i ribarima savjetovali da rasparaju mreže i puste ribu da potone. Fotografije jedne od najvećih morskih životinja ikada uhvaćenih u ovome dijelu Jadrana Pomorska policija poslat će stručnjacima Oceanografskoga instituta u Splitu koji će utvrditi o kojoj je vrsti riječ. Pretpostavlja se da je u zadarski akvatorij zalutala slijedeći neki brod. Dinko Martedić iz mjesta Zapuntela na otoku Molatu pokraj Zadra ispričao je da mu je mreža nestala još u utorak, a sinoć ju je zapazio jedan ribar, nakon čega je zajedno s kolegom išao izvaditi mrežu u blizini grebena Rižnjak, misleći da je zapela za dno. Mrežu su vrlo teško dizali, a kada su je podigli do površine, imali su što vidjeti, ispričao je Martedić.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙