FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đapić: Promjene izbornih jedinica su "dimna zavjesa"

Autor: aspa
ZAGREB, 29. ožujka 2011. (Hina) - Počasni predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić ocijenio je da je promjena izbornih jedinica "dimna zavjesa kako bi se zabavila javnost" i kako bi se pozornost javnost skrenula od nekih gospodarskih poteza vlade poput davanja u koncesiju zagrebačke Zračne luke.

Ocijenivši na današnjoj konferenciji za novinare promjenu izbornih jedinica "top temom u hrvatskom političkom životu" Đapić je rekao da u najmanju ruku nije fer u izbornoj godini mimo svih rokova mijenjati izborno zakonodavstvo.

Naglasio je da je upitna legalnost takvih izbora nakon takve promjene izbornog zakonodavstva dodavši da Ustavni sud može takve izbore i poništiti.

Međutim takvi događaji, poput promjene izbornih jedinica i koji izazivaju veliku pozornost javnosti su "dimna zavjesa za provođenje gospodarskih odluka vlade" poput koncesije zagrebačke Zračne luke usporedivši davanje te zračne luke u koncesiju s privatizacijom HT-a ili INA-e.

Iznijevši niz kritika na natječaj koji istječe 4. travnja, Đapić se upitao zašto je potrebno davati u koncesiju državno poduzeće koje dobro posluje bez prethodne studije isplativosti. Ocijenio je natječaj za tu koncesiju "poklonom bez presedana" i na "rubu kriminalnog djelovanja".

Prema njegovim riječima Hrvatska se davanjem u koncesiju odriče i svoje granice i dijela suvereniteta istaknuvši da je u tom natječaju mnogo nejasnoća poput neriješenih imovinsko pravnih poslova, odnosa s Ministarstvom obrane, županijom i slično.

Najave hrvatske vlade o velikim investicijama smatra "Potemkinovim selima". Kako smo bili protiv koncesija za hrvatske vode tako smo i protiv koncesije za zagrebačku Zračnu luku, zaključio je Đapić.

Đapić je, govoreći o političkoj situaciji u BiH, rekao da HSP daje punu potporu HSP-u Bosne i Hercegovine i da će ta stranka poštovati odluku Ustavnog suda BiH o konstituiranju vlasti u toj zemlji.

Upitan o političkom položaju HSP-a Bosne i Hercegovine Đapić je rekao da u potpunosti podržava HSP BiH i da osuđuje svaki pokušaj nasilja nad HSP-om u BiH koji se pošteno izborio svoj legitimitet. Ocijenio je da ondje oba HDZ-a stvaraju atmosferu linča prema HSP-u koji prema Đapićevim riječima postaje poziv na likvidaciju čelnika HSP-a BiH. Podsjetio je da je 1992 godine ubijen čelnik HSP-a Blaž Kraljević.

Optuživati HSP za izdaju je sramotno, rekao je dodavši da će HSP poštovati odluku ustavnog suda o konstituiranju vlasti i upitavši se hoće li ga poštovati i HDZ.

Istaknuo je da je 20 godina HDZ vladao biračkim tijelom Hrvata u BiH i položaj im spustio na najmanju moguću razinu. Smatra da ne prihvaćaju svoju odgovornost jer je uvijek netko drugi kriv, a zaštitu traže od Milorada Dodika što je neprihvatljivo.

Na novinarski upit kako komentira najave prosvjeda branitelja povodom skore presude hrvatskim generalima u Haagu, Đapić je rekao da se s velikom zebnjom i nadom očekuje oslobađajuća presuda tog suda te da podržava okupljanje ali ne i prosvjede prije drugostupanjske presude. Naglasio je i da treba poštovati volju generala Gotovine da se njegovo ime ne koristi u političkim nadmetanjima i prosvjedima.

(Hina) xaš ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙