FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Apel HSP-a dr. A. Starčević za zaštitu prava Hrvata u BiH

Autor: nles
ZAGREB, 9. travnja 2011. (Hina) - HSP dr. Ante Starčević uputio je večeras javni apel predstavnicima vlasti u Federaciji BiH, međunarodnoj zajednici i visokom predstavniku Valentinu Inzku da koristeći sve mehanizme Washingtonskog i Daytonskog sporazuma stanu u zaštitu prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, a hrvatskog predsjednika i premijerku pozvao da vode jasnu, nedvosmislenu i transparentnu politiku prema BiH i tamošnjim Hrvatima.

"Zaobilazeći važeće izborne zakone i izborne rezultate u tijeku je proces u kojem se Hrvati od suverene i konstitutivne zajednice pretvaraju u manjinsku", stoji u priopćenju HSP-a dr. Ante Starčević.

Polazeći od činjenice kako "Hrvati na prostoru cijele BiH obitavaju od stoljeća sedmog te svojom brojnošću i utjecajem na društveno-politička zbivanja spadaju u red suverenih i jednakopravnih naroda u BiH", HSP dr. Ante Starčević zagovara "uspostavu pune ustavne i stvarne jednakosti sva tri konstitutivna naroda te punu konzumaciju zakonom im zajamčenih prava koja se mogu ostvariti jedino istim ustavnim i administrativno-teritorijalnim unutarnjim ustrojem cjelovite BiH.

Ta stranka pri tome isitče da se nikome ne smiju uskratiti njegova nacionalna, politička, kulturna i vjerska prava.

HSP dr. Ante Starčević također daje punu potporu inicijativi koju je najavilo devet političkih stranaka iz BiH sa hrvatskim predznakom u njihovom obraćanju Vijeću Europe i OESS-u te pokretanju tužbe pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Također daje punu potporu obnovi rada i sazivanju Hrvatskog narodnog sabora, očekujući da će on kao najviša politička institucija Hrvata u BiH polučiti svoju osnovnu zadaću a to je jednakopravnost Hrvata u BiH.

(Hina) pp yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙