FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović odlikovao 4. gardijsku brigadu "Pauke"

Autor: aspa
ZAGREB, 21. travnja 2011. (Hina) - Predsjednik Republike Ivo Josipović odlikovao je 4. gardijsku brigadu "Pauci" Poveljom Republike Hrvatske za zaštitu mira i ustavnog poretka RH naglasivši na današnjem primanju za veterane ove postrojbe da su njeni pripadnici svojim djelovanjem i uspjesima postali istinski ponos Dalmacije i Hrvatske, utisnuli neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj povjesti te postali brend naše demokracije.

Obrativši se okupljenim veteranima "Pauka" predsjednik je naglasio da je postrojba dala nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu i značajan broj visokih časnika i generala koji su još uvijek u aktivnoj službi.

Ovaj naš današnji skup još je pod utjecajem haaške presude hrvatskim braniteljima koju smo doživjeli kao nepravdu, istaknuo je Josipović.

Znam da je nažalost bilo zločina i netko za njih mora odgovarati, ali kvalifikacija "udruženi zločinački pothvat" nije prihvatljiva, naglasio je predsjednik. Mi smo pravna država i znamo što nam je činiti, ali povijesne i političke aspekte presude ne prihvaćamo, rekao je Josipović dodavši da je siguran da će u daljenjem postupku istina izaći na vidjelo.

Siguran sam i da će hrvatska pravna država krivce za sve zločine koji su počinjeni tijekom rata privesti pravdi, istaknuo je. Neovisno o presudi, Domovinski rat je za nas pravedan i obrambeni rat i nema nikakve presude koja to može promijeniti, zaključio je predsjednik. Svi mi koji obavljamo javne dužnosti osjećamo obavezu da one slobodarske tekovine koje ste vi pronosili tijekom Domovinskog rata razvijamo dalje u miru, naglasio je.

Predsjednik Veterana 4. gardijske brigade Božo Zadro zahvalivši predsjedniku na odličju rekao da je kroz brigadu prošlo 7000 branitelja, da su 194 poginula, pet je nestalih, 1400 ranjenih i da je bila udarna snaga koja nijednu bitku nije izgubila.

Ponosni smo na činjenicu da smo bili glavna snaga generala Gotovine u Oluji, rekao je dodavši da danas čvrsto stoje na braniku Domovine, hrvatske slobode i izgradnji hrvatskog društva.

Kritizirajući presudu generalima istaknuo je da očekuje od njega, kao i od Vlade i Sabora da učine sve u pobijanju ovakve monstruozne presude. Očekujemo i vjerodostojnost institucija te procesuiranje svih koji su prekršili Zakon o suradnji s Haškim sudom i neovlašteno, mimo vladinog Ureda za suradnju s Haagom "dilali" dokumente iz Ureda predsjednika dodavši da je to ispit koje institucije trebaju položiti.

Zahvalio je svima u domovini i svijetu koji su uz naše generale, dodavši da se zahvaljuje i SAD-u koje su nedvojbeno i ovaj put pokazale da su pouzdan partner i prijatelj Hravtske.

Nećemo prihvatiti izjednačavanje krivnje za rat bez obzira na političku pozadinu i nećemo prihvatiti rezultate Domovinskog rata, naglasio je Zadro.

Haaška presuda hrvatski generalima je presuda hrvatskom narodu i državi i ona je pokazala kao politički akt da pravda i pravednost ne stanuju u Haagu, istaknuo je. Zato čvrsto stojimo uz hrvatske generale kao i većina naroda i nećemo dopustiti ovakav odnos prema našoj domovini, istaknuo je Zadro.

(Hina) xaš yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙